Seveda ima vsaka gospodinja svoj način priprave te tradicionalne jedi, mi vam predlagamo enega od njih.
Da bo juhe dovolj za osem do deset porcij, potrebujete:
70 dag govejega stegna
40 dag rahle kosti
polovico manjšega paradižnika
polovico čebule
en večji ali dva manjša korenčka
80 g pora (beli del)
40 g gomolja zelene
šopek peteršila (cca. 10 g)
čajna žlička posušenega timijana
žlica sušene žafranike
3 l vode
sol
V vodo damo korenček, zeleno, por, paradižnik, meso in kosti. Nato v juho dodamo popečeno čebulo, timijan in žafraniko. Pustimo, da juha zavre, nato znižamo temperaturo in poberemo z žlico peno, ki se je nabrala. Dolijemo pol decilitra mrzle vode.
Juho nato pustimo, da se počasi kuha, občasno ji lahko prilivamo mrzlo vodo. Nekje na polovici kuhanja jo solimo po okusu. Juha naj se kuha vsaj tri ure. Na koncu solimo, če se nam zdi, da juha ni dovolj slana.
Če se nam ne mudi, je najbolje juho ohladiti in jo ohlajeno postaviti v hladilnik. Tako bomo lahko pobrali strjeno maščobo in naša juha ne bo več tako mastna.