Sestavine za 10 oseb:
500 g listnatega testa
1 šopek čemaža
250 g kozje skute
2 jajci
3 žlice drobtin
1 ščepec soli
1 ščepec belega popra
0,2 dl mleka
Priprava:
Pripravimo nadev: čemaž operemo, otresemo in nasekljamo. V skledi z metlico umešamo eno jajce, dodamo skuto, čemaž in drobtine. Dobro premešamo. Po želji malo posolimo in popopramo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pripravljeno listnato testo na pomokani delovni površini razvaljamo na pol centimetra debelo. Z ostrim nožem ali s kolescem za rezanje testa z nazobčanim obodom ga razrežemo na kvadrate z 10-centimetrskimi stranicami.
Na sredo vsakega kvadrata z žlico naložimo nadev. Kvadrate prepognemo, da dobimo trikotnike. Žepke prebodemo z vilicami. Jajce dobro razžvrkljamo v mleku in z njim namažemo robove testa ter jih dobro zatisnemo. Z vilico lahko v robove vtisnemo vzorec.
Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem. Pečemo jih v ogreti pečici 20 minut. Zložimo jih na servirni krožnik in ponudimo tople ali hladne.
Dodatni nasveti:
Maslo lahko nadomestimo z margarino, vendar žepki ne bodo tako dobri.
Namesto doma narejenega lahko uporabimo zavitek kupljenega listnatega testa. Pred uporabo ga na sobni temperaturi odtalimo.
Prednosti:
Med pečenjem v pečici se zgornja plast listnatega testa suši in razpoka, kar preprečimo s tem, da jo pred pečenjem napraskamo in premažemo s stepenim jajcem.
Jedi z listnatim testom so najboljše sveže pečene. Če jih po pečenju pustimo v izklopljeni pečici s priprtimi vratci, ostanejo tople vsaj še 30 minut.
Več zanimivih receptov najdete na spletnem portalu Okusno.je.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV