Zadovoljna.si
Kraljica Elizabeta II.

Novice

Je nesporna kraljica ekstravagantnih klobukov in modnih dodatkov.

zadovoljna.si/J.V.
21. 04. 2016 10.23
2

Danes svoj 90. rojstni dan praznuje britanska kraljica Elizabeta II., ki ji njen glamorozni videz lahko zavidata tudi manekenki Naomi Campbell in Kate Moss. Je namreč nesporna kraljica ekstravagantnih klobukov in modnih dodatkov.

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II.FOTO: AP

Čeprav je angleška kraljica Elizabeta II. rojena 21. aprila, uradno praznuje svoj rojstni dan v mesecu juniju. Nadaljuje tradicijo, ki se je začela iz povsem praktičnih razlogov. Monarhi, ki so imeli svoje rojstne dneve v zimskih mesecih, so bili zaradi slabega vremena in nizkih temperatur, pogosto prehlajeni, kar jih je med rojstnodnevnim slavjem oviralo. Zato so svoja praznovanja prestavili v poletni čas.

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. FOTO: AP

V njeni zbirki je več kot 5000 klobukov

Skrivnostna dama, ki prav nič ne skriva svoje naklonjenosti do klobukov in se požvižga na vse kritike o njenih včasih smešnih pokrivalih, je v zadnjih 60 letih nosila že skoraj več kot 5000 klobukov različnih oblik, velikosti in barv. Barvna paleta njenih pokrival se preliva vse od nežnejših, pastelnih tonov do odločnejših in močnejših barv, kot so na primer rdeča, pariško modra, med njeno veliko zbirko pa najdemo tudi klasične črne klobuke z različnimi dodatki.

Vsekakor niso le muha enodnevnica in predstavljajo več kot le modno zapoved, pravi kraljevski življenjepisec Robert Lacey. „Klobuki, ki jih vidite, so seveda zelo pomemben del njene garderobe in do popolnosti izpilijo slog kraljičinega oblačenja, poleg tega pa tudi nadomeščajo nošenje krone“, še dodaja Lacey. Oblikovani morajo biti tako, da ne zakrijejo njenega obraza.

Energična 90-letna britanska kraljica si za svečane priložnosti seveda omisli prav posebne, včasih ekstravagantne klobuke. Kljub vsemu jih izbira po občutku, s svojimi svetovalci pa ustvarja glamurozne kombinacije oblačil, klobukov in drugih priljubljenih dodatkov. Velikokrat se ostali kosi oblačil prilagajajo klobuku, saj na vrsto pride prvi. Njegov namen pa je predvsem ta, da kraljica izstopa iz množice.

Obožuje tudi nakit

Kraljica ima obsežno zbirko nakita, v večini gre za kronske dragulje. Nekatere kose nakita je podedovala, je pa tudi lastnica največjega rožnatega diamanta na svetu. Čeprav so nekateri dragulji dobro znani, vključujejo več kosov; med njimi je mogoče na primer zaslediti broško iz diamantov in ogrlico z velikimi kvadratno rezanimi akvamarini in uhane z diamanti, ki jih je prejela kot darilo v letu kronanja.

Ogledalo in šminka, denar samo v nedeljo

Kraljičina torbica naj bi po poročanju dvornih dam, ki so med čakanjem na monarhinjo na hitro pokukale vanjo, nujno vsebovala žepno ogledalce in šminko, očala za branje, metine pastile in nalivno pero, le redko pa tudi denar, razen seveda ob obisku nedeljske svete maše. Znano naj bi bilo predvsem ogledalce, ki ji večkrat kar med slovesnimi večerjami služi kot glavni pripomoček, s katerim nanese šminko na svoje ustnice – in to naj bi bilo popolnoma sprejemljivo in v skladu s pravili bontona, v kar naj bi kraljica med enim od obiskov prepričala tudi tedanjo prvo damo Združenih držav Amerike, Barbaro Bush, ki je to 'čudno' navado prenesla čez lužo in z njo presenetila vse svoje prijateljice na drugi strani Atlantika.

Občudujejo jo tudi zvezdnice

Britanski Vogue jo je pred nekaj leti razglasil za eno izmed najbolj glamuroznih dam na svetu. Glamurozni videz ji priznavata celo manekenki Naomi Campbel in Kate Moss. To sta le dve izmed mnogih znanih osebnosti iz sveta mode, ki se jima kraljica zdi očarljiva in nepremagljiva – predvsem pri nošenju klobukov. „Glamuroznosti ne moreš igrati, si ali pa nisi glamurozen in kraljica Elizabeta preprosto takšna je,“ trdi urednik britanske različice revije Vouge.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604