Zadovoljna.si
Aktivno življenje jesen

Novice

Jesensko enakonočje bo letos nekaj posebnega

Zadovoljna.si
09. 09. 2024 05.00
0

Jesensko enakonočje pade letos na nedeljo, 22. septembra 2024. Po lokalnem času se bo to zgodilo točno ob 14:43, datum pa je za nas še posebej pomemben, saj bomo takrat tudi uradno vstopili v jesen.

Zakaj je jesensko enakonočje tako zelo pomembno?

Jesensko enakonočje označuje začetek koledarske jeseni, hkrati pa označuje tudi uradni konec poletja. Dnevi so že tako ali tako vse krajši in tako bo tudi v nadaljevanju, vse dokler ne dosežemo zimskega solsticija v decembru, ki velja za najkrajši dan v letu. Koledarska jesen torej traja vse do zimskega solsticija, ki bo leta 2024 nastopil 21. decembra.

Kdaj se začne jesen?
Preberi še
Kdaj se začne jesen?
Ta dva modna kosa v bordo odtenku sta letos obvezna
Preberi še
Ta dva modna kosa v bordo odtenku sta letos obvezna

Kaj je pravzaprav enakonočje?

To je čas, ko se dan in noč poravnata ter trajata enako dolgo – 12 ur. Do tega pojava pride dvakrat na leto, poznamo namreč tako jesensko kot spomladansko enakonočje. 

Trendi torbe, ki jih bomo nosile prihajajočo jesen
Preberi še
Trendi torbe, ki jih bomo nosile prihajajočo jesen

Pomen jesenskega enakonočja

Jesensko enakonočje ni le znanstveni dogodek, ampak ima tudi globok kulturni in duhovni pomen po vsem svetu. V mnogih kulturah simbolizira zaključek žetvene sezone in prehod v temnejši del leta, ko narava začne svojo pripravo na zimo. Za mnoge je to tudi čas refleksije, notranje umiritve in priprave na zimski čas, ki je pred nami.

Praznovanje jesenskega enakonočja sega v daljno preteklost, ko so ljudje slavili bogato letino in se zahvaljevali naravi za njene darove. Tudi danes številne skupnosti in posamezniki po vsem svetu praznujejo ta dan z različnimi obredi, ki vključujejo prižiganje sveč, meditacije in druge dejavnosti, namenjene povezovanju z naravo.

Si pripravljena na jesen?
Si pripravljena na jesen?FOTO: Shutterstock
Priljubljene hlače so popoln modni kos za jesensko sezono
Preberi še
Priljubljene hlače so popoln modni kos za jesensko sezono

Kako vpliva jesensko enakonočje na naravo?

Ob jesenskem enakonočju se začnejo spremembe v naravi, ki jih lahko opazimo povsod okoli nas. Listje na drevesih začne spreminjati barvo in postopoma odpada, temperature se ohladijo, živali pa se pripravljajo na zimo – nekatere z zbiranjem hrane, druge z iskanjem zavetja za prihajajoče mrzle dni.

Mailing

Horoskop

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 577