Zadovoljna.si
Kris Kristofferson

Novice

Slovo junaka filma Zvezda je rojena

Ni.Š.
30. 09. 2024 08.24
0

V 89. letu starosti se je poslovil večkrat nagrajeni country pevec in igralec Kris Kristofferson.

Na svojem domu na Hvajih je v starosti 88 let umrl večkrat nagrajeni country pevec in igralec, ki je sodeloval z Johnnyjem Cashem in Martinom Scorsesejem, Kris Kristofferson. Kot je dejal njegov tiskovni predstavnik, je pevec "umrl mirno in obkrožen z družino". Ob njem je bila ves čas žena Lisa.

Bil je pevec, tekstopisec in tudi igralec, a hkrati mnogo več. Mirovnik, revolucionar, zvezdnik, seks simbol ter hkrati ljubeč družinski človek. Imel je osem otrok in sedem vnukov.

Kris Kristofferson je bil izredno uspešen in priljubljen country pevec.
Kris Kristofferson je bil izredno uspešen in priljubljen country pevec. FOTO: Profimedia

Avtor številnih uspešnic

Za svoje umetniško delo je bil večkrat nagrajen, med drugim tudi za avtorstvo uspešnic 'Me and Bobby McGee' ter 'Help Me Make It Through the Night'. Prav pesem 'Me and Bobby McGee' je posmrtna uspešnica Janis Joplin, ki je nekoč bila v zvezi s Kristoffersonom. 

"Hvala, ker ste ga imeli radi vsa ta mnoga leta, ko vidite mavrico, vedite, da se nam vsem smehlja," je v sporočilu za javnost zapisala njegova družina.

Kristofferson se je rodil 22. junija 1936 v Brownsvillu v Teksasu, njegovi prvi koraki v glasbeni svet pa so bili zelo naporni. Da je sploh dobil pozornost velikih založb, se je zaposlil kot hišnik v eni od njih. Vedno pa si je želel, da bi s svojim ustvarjanjem dvignil ugled in spoštovanje country glasbi.

Kristofferson je študiral na kolidžu Pomona v Kaliforniji in kasneje odšel na Oxford kot Rhodesov štipendist. Leta 1960 je magistriral na Oxfordu, nato pa se je vrnil v ZDA in se pridružil vojski. Vojska mu je dodelila predavateljsko mesto na ameriški vojaški akademiji West Point, a ga to v resnici ni veselilo.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Leta 1965 je obiskal Nashville in se nato hitro odpovedal zaposlitvi v vojski. Preselil se je v središče country glasbe, da bi nadaljeval svojo glasbeno kariero, ki je bila neverjetno plodna in uspešna. Zapustil je namreč odmevno dediščino, ves čas pa je ustvarjal z mislijo, da je ustvarjalnost dana od Boga in da vse, ki ignorirajo ta dar, čaka nesreča. 

Kristofferson je osvojil tri grammyje, in sicer za najboljšo country pesem Help Me Make It Through the Night leta 1972 in dva ločena dueta z Rito Coolidge (1974, 1976), s katero je bil v sedemdesetih poročen.

Ob glasbi uspehe žel tudi kot filmski igralec

Leta 1971 je Kristofferson debitiral kot igralec in prejel zlati globus za vlogo Johna Normana Howarda v filmu Zvezda je rojena (1976) ob boku igralske zvezdnice Barbre Streisand, ki je zaigrala v vlogi Ester Hoffman. Streisandova se je svojemu soigralcu poklonila na Instagramu in dejala, da je ob njegovem prvem nastopu vedela, da je "nekaj posebnega" in popolna izbira za film Zvezda je rojena.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na zadnjem koncertu v londonskem Hyde Parku leta 2019 je na oder povabila Kristoffersona, da je zapel duet iz filma. "Bil je očarljiv kot vedno in občinstvo ga je zasulo z aplavzom. V veselje mi je bilo videti ga, kako je sprejemal priznanje in ljubezen, ki si ju je tako zelo zaslužil," je dejala.

Country zvezdnica Dolly Parton pa se je od pevca poslovila s čustveno objavo na enem od družbenih omrežij. "Kakšna velika izguba, kakšen odličen pisec, kakšen odličen igralec, kakšen odličen prijatelj," je zapisala Parton.

V svoji igralski karieri je prevzel številne vloge, med drugim v filmu Pat Garrett, Billy the Kid, Lone Star in franšizi Blade.

Leta 1985 se je Kristofferson pridružil prijateljem Johnnyju Cashu, Waylonu Jenningsu in Williju Nelsonu ter ustanovil superskupino The Highwaymen. "Vsakič, ko pogledam sliko Willieja in mene ter Johna in Waylona, se mi zdi neverjetno, da so noter spustili hišnika," je povedal novinarju Mikalu Gilmoreu. Pri tem je imel v mislih svojo nekdanjo službo v studiu CBS v Nashvillu.

Leta 2003 je Kristofferson prejel nagrado Free Speech Award, ki jo podeljuje American Music Association. Leto kasneje je postal član Country Music Hall of Fame.

Povzeto po BBC.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 590