Zadovoljna.si
Klinika Božikov

Novice

/ Oglas

Lepotni kirurški posegi: Kaj in kdaj pomladiti - obraz, telo ali kar oboje?

PR
26. 08. 2024 05.00
0

Želja po mladostnem videzu in lepo oblikovanem telesu je večplastna, globoko zakoreninjena v družbenih normah, osebnih ciljih in notranjih vrednotah. Za mnoge ženske (in tudi moške) je oboje povezano z iskanjem notranjega zadovoljstva, izboljšanjem samozavesti, uspešnostjo in konec koncev tudi z ohranjanjem zdravja in vitalnosti. Pa imamo raje mladosten obraz brez gubic ali lepo, športno telo? Smo za dosego svojega lepotnega ideala pripravljeni le na neinvazivne terapije ali si upamo tudi pod nož? To smo preverili pri estetskih strokovnjakih na Kliniki Božikov, dr. Krešimirju Božikovu in dr. Katarini Živec.

Baby količine za veder in spočit izgled ...

Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije in ustanovitelj Klinike Božikov.
Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije in ustanovitelj Klinike Božikov. FOTO: Arhiv naročnika

Če začnemo z obrazom. Kot nam pove dr. Krešimir Božikov, specialist estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije ter lastnik Klinike Božikov, glajenje gubic z botoksom ostaja standard nekirurškega pomlajevanja obraza in je po njegovem mnenju tudi najboljša naložba v antiaging: Botoks je zanesljiv, predvidljivo učinkovit, glede na ostale nekirurške posege tudi relativno poceni. Ko popusti, ne pušča posledic. Danes je na tržišču več vrst botoksa, a za rezultat ni bistvena vrsta, temveč spretnost in izkušnje tistega, ki ga vbrizga. Po besedah Božikova aplikacije dermalnih polnil in botoksa še vedno zavzemajo najvišja mesta pri neinvazivnem pomlajevanju obraza, a se jih aplicira po načelu "manj je več". Danes vemo, da s t. i. filerji ne gre pretiravati, saj lahko nekritična uporaba zaradi njihovega hidrofilnega učinka obraz napolni do mere, da videz ni več naraven. Kljub temu zmerno uporabo polnil zelo priporočam, saj pripomorejo k mladostnejšemu in bolj svežemu videzu, še dodaja Božikov. 

Botoks in dermalna polnila še vedno zavzemajo najvišja mesta pri neinvazivnem pomlajevanju obraza, a se jih aplicira po načelu "manj je več".
Botoks in dermalna polnila še vedno zavzemajo najvišja mesta pri neinvazivnem pomlajevanju obraza, a se jih aplicira po načelu "manj je več". FOTO: Arhiv naročnika

... facelift za dolgotrajen mladosten videz

Kot še izvemo od sogovornika, nekirurško pomlajevanje z aparati, ki ga izvajajo tudi na Kliniki Božikov, prinaša lepe rezultate,  a njihova učinkovitost pri pacientkah po 50. letu prične upadati. Edini zagotovo učinkovit postopek pomlajevanja obraza po 50. oziroma 60. letu je facelift, pove dr. Božikov. Podatki kažejo, da je facelift danes tudi v Sloveniji eden najpogostejših posegov pri ženskah v starosti med 50. in 60. letom, takoj za korekcijo zgornjih vek. Facelift tudi za Slovenke – za ta poseg večinoma odločajo ženske – torej ni več tabu, vendar je naša družba do tega posega še vedno zelo konzervativna, tako da je malo verjetno, da boste naleteli na žensko, ki bi se, kot je to denimo navada v ZDA, s tem posegom pohvalila. 

Kot nam pove dr. Božikov, sam izvaja predvsem dve vrsti faceliftov: 
- t i. extended deep plane face and neck lifting, ki je primeren za paciente z odvečnimi tkivi na obrazu in starost od 50. leta naprej,
- t. i. ponytail lifting, ki zajema kirurški lifting zgornjega dela obraza in obrvi, je brez vidnih brazgotin in je primeren že za nekoliko mlajše paciente (od 40. leta naprej), ki še nimajo veliko odvečnih tkiv, saj se odvečne kože ne izreže, ampak se tkiva prerazporedi.

Po besedah dr. Krešimirja Božikov, je edini zagotovo učinkovit postopek pomlajevanja obraza po 50. oz. 60. letu facelift. Zanj se odloča čedalje več Slovenk.
Po besedah dr. Krešimirja Božikov, je edini zagotovo učinkovit postopek pomlajevanja obraza po 50. oz. 60. letu facelift. Zanj se odloča čedalje več Slovenk. FOTO: Arhiv naročnika

Današnji faceliftingi so ob izpiljeni tehniki zelo varni in dajo boljši rezultat, čas okrevanja je krajši, čeprav se to morda sliši paradoksalno. Ravno dolg čas okrevanja je namreč doslej marsikatero kandidatko odvrnil od tega, da bi se odločila za ta poseg, še pove dr. Božikov.

Dr. Katarina Živec, specialistka estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije, se na Kliniki Božikov poglobljeno ukvarja s posegom mommy makeover.
Dr. Katarina Živec, specialistka estetske, plastične in rekonstruktivne kirurgije, se na Kliniki Božikov poglobljeno ukvarja s posegom mommy makeover. FOTO: Arhiv naročnika

S pomočjo skalpela tudi do lepega telesa 

Po podatkih Ameriškega združenja plastičnih kirurgov je kirurško oblikovanje telesa na drugem mestu najbolj pogostih estetskih kirurških posegov v ZDA. Zelo popularna in priljubljena je predvsem liposukcija, torej kirurška odstranitev maščobe iz telesa. A kot nam pove dr. Katarina Živec, specialistka plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije, ki se na Kliniki Božikov poglobljeno ukvarja s kirurškimi posegi preoblikovanja telesa, je povpraševanja po klasični liposukciji manj. Za sodobne ženske in moške, ki želijo biti aktivni tudi po 40. letu starosti, ni več dovolj, da želijo iz telesa odstraniti odvečno maščobo, želijo si, da je njihovo telo tudi lepo in čvrsto. Zato se zanimajo predvsem za liposukcijo z metodo VASER. Z njo ne samo, da trajno odstranimo odvečno maščobo iz telesa, ampak telo tudi oblikujemo. Pri ženskah tako največkrat oblikujem zadnjico, pri moških pa trebušne mišice, nam razkrije sogovornica. 

Mommy makeover je poseg preoblikovanja telesa številka ena

Izjemen razmah med kirurškimi posegi preoblikovanja telesa v Sloveniji kot tudi po celem svetu v zadnjih nekaj let doživlja mommy makeover že sam izraz pove, gre za kirurški poseg, za katerega se odločajo zlasti ženske po enem ali več porodih ali po večji izgubi telesne teže in s katerim lahko izboljšamo neželene posledice nosečnosti, dojenja in hormonskih sprememb. Težave navadno predstavljajo odvečna maščoba in koža na trebuhu, bokih, stegnih, povešene in prazne prsi, kot tudi izgled intimnega predela, zadnjice oziroma nezadovoljstvo s silhueto telesa. Cilj pacientk, ki se odločijo za ta poseg, je povrniti telesu obliko, kot jo je le-to imelo pred porodi. 

Glede na družbo in medije, ki propagirajo aktiven in zdrav življenjski slog ter prikazujejo vitalne petdesetletnice, ni presenečenje, da si tudi ženske po porodih, ki lahko drastično spremenijo njihovo telo, želijo biti privlačne, pojasnjuje dr. Živčeva. 

Marsikdo se vpraša, zakaj je to tako pomembno in sogovornica pove: Po tovrstnih posegih se ženske počutijo bolj ali spet samozavestne, pogosto se jim kljub napornemu usklajevanju družinskih in službenih obveznosti povrne motivacija za ponovne fizične aktivnosti in uživanje življenja. To lahko še dodatno pripomore k zadovoljstvu po posegu, v vsakdanjem življenju in posledično tudi k uspešnosti na delovnem mestu.

Cilj pacientk, ki se odločijo za mommy makeover, je povrniti telesu obliko, kot jo je le-to imelo pred porodi, ki lahko telo drastično spremenijo.
Cilj pacientk, ki se odločijo za mommy makeover, je povrniti telesu obliko, kot jo je le-to imelo pred porodi, ki lahko telo drastično spremenijo.FOTO: Arhiv naročnika

Lepe prsi so še vedno nepogrešljiv del lepega telesa

Dojke na splošno v svetu in tudi pri nas ostajajo zlata klasika lepotne kirurgije, pa pove dr. Božikov, ki še vedno opravi največ posegov povečanja prsi. Zadnjih nekaj let pri izbiri velikosti prsnih vsadkov prevladuje naraven videz. Tako so še vedno moderne t. i. športne dojke, to pomeni nekje košarica B ali C, ki pacientkam omogoča aktiven življenjski slog, hkrati pa jih naredi bolj ženstvene in privlačne, še dodaja.

Kot še izvemo od sogovornika, kandidatke za povečanje prsi na posvet pridejo zelo različno pripravljene. Nekatere si želijo le lepe prsi in o posegu vedo le osnovne informacije, spet druge področje pred posvetom s kirurgom raziščejo v ekstreme. Tako opaža, da pacientke čedalje bolj pogosto zanimajo določeni detajli posega, denimo ustrezna vrsta vsadkov, ustrezna tehnika operacije, dolžina brazgotine. 

Ker je mogoče večino lepih naravnih rezultatov doseči z okroglimi prsnimi vsadki, kapljičasti vsadki z moje strani kot kirurga niso več tako pogost izbor. Čedalje več povpraševanja je po tehniki hibridnega povečanja dojk, to je kombinaciji povečanja hkrati s prsnimi vsadki in lastno maščobo. Ta metoda je sicer dražja in ima prednosti pri določenem tipu pacientk, ni pa primerna za vse. Pacientke veliko pozornost posvečajo tudi dolžini brazgotine. Zahvaljujoč sodobnim tehnikam je ta pri določenih primerih prsnih vsadkov dolga le 2,5 cm in še vedno tudi skrita v gubo pod dojko, torej ni vidna.

Zadnjih nekaj let pri izbiri velikosti prsnih vsadkov prevladuje naraven videz, torej nekje košarica B ali C, ki ženskam omogoča aktiven življenjski slog, hkrati pa jih naredi bolj ženstvene in privlačne.
Zadnjih nekaj let pri izbiri velikosti prsnih vsadkov prevladuje naraven videz, torej nekje košarica B ali C, ki ženskam omogoča aktiven življenjski slog, hkrati pa jih naredi bolj ženstvene in privlačne.FOTO: Arhiv naročnika

Kako izbrati ustrezen pomlajevalni poseg za vaš obraz ali telo?

Ker vsi posegi niso primerni za vse, je v primeru kirurških posegov pred le-tem obvezen posvet oz. pregled pri estetskem kirurgu. Pred pregledom je namreč razen splošnih nasvetov nemogoče izbrati najprimernejšo operacijo ali poseg ali ustrezno svetovati, saj ima vsak posameznik svoje specifike obraza in telesa. To posledično tudi pomeni, da je prav vsak poseg individualiziran in prilagojen vsakemu posamezniku posebej. In ker danes bolj kot kdaj koli prej velja, da je v množici najrazličnejših terapij, posegov, reklam in ponudbe na trgu težko izbrati najbolj primeren in učinkovit poseg zase, dr.  Božikov in dr. Živčeva poudarjata, da si velja za to vzeti pol urice časa in prisluhniti ter zaupati ustrezno usposobljenemu estetskemu strokovnjaku. 

 

Naročnik oglasa je Božikov, d. o. o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 570