Zadovoljna.si
Miklavžev sprevod - 3

Novice

Kdaj Miklavž nosi darila?

Zadovoljna.si
05. 12. 2023 05.00
0

Miklavž, v slovenski kulturi poznan tudi kot Sveti Miklavž ali miklavževanje, je praznik, ki ga praznujemo 6. decembra. Ta praznik je zelo pomemben v Sloveniji, saj predstavlja tradicionalen čas, ko Miklavž obdaruje otroke.

Kdo je Miklavž? 

Gre za lik svetnika, ki izvira iz zgodnjega krščanstva. Miklavž je znan po svoji dobroti in darežljivosti, še posebej do otrok. Legenda pravi, da je bil Miklavž škof v 4. stoletju, znan pa je bil po svoji dobrodelnosti. Po eni izmed zgodb je rešil tri dekleta pred siromaštvom, tako da jim je vrgel vrečo zlatnikov skozi okno.

Na predvečer 5. decembra otroci po Sloveniji pripravijo čevlje ali škatle, ki jih postavijo pred vrata ali okno. Verjamejo, da bo Miklavž ponoči prišel in jih napolnil s sladkarijami, sadjem, orehi ter majhnimi darili, če so bili pridni. Včasih ga spremljajo še angelčki in parklji. Angelčki prinašajo darila pridnim otrokom, parklji pa opominjajo tiste, ki niso bili prav pridni.

Ob obisku Miklavž običajno vpraša otroke, ali so bili pridni, in jih pohvali za njihova dobra dejanja. Poleg tega jim lahko pove tudi kakšno poučno ali vzgojno zgodbo.

Mesečni horoskop: preverite, kaj vam prinaša praznični december
Preberi še
Mesečni horoskop: preverite, kaj vam prinaša praznični december

Kdaj praznujemo Miklavža?

Čeprav je praznik Miklavža 6. decembra, se v Sloveniji tradicija praznovanja Miklavža začne že v začetku decembra. To je čas, ko se številne šole, vrtci in društva pripravljajo na ta praznik z različnimi prireditvami, lutkovnimi predstavami in drugimi dogodki, kjer se otroci spoznavajo z Miklavžem ter njegovimi spremljevalci.

Miklavževanje je praznik, ki združuje tradicijo, vero, dobrodelnost in veselje, še posebej med najmlajšimi. Ta priljubljeni praznik prinaša radost in pričakovanje ter spodbuja spoštovanje in skrb za druge, predvsem za tiste, ki potrebujejo pomoč.

Slovensko praznovanje Miklavža je edinstveno in polno čustev ter vzgaja otroke v duhu dobrote, spoštovanja in skrbi za sočloveka.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Miklavž v Ljubljani
Miklavž v LjubljaniFOTO: Damjan Žibert
Kam za praznike? To so najlepše okrašena evropska mesta!
Preberi še
Kam za praznike? To so najlepše okrašena evropska mesta!
Tisti, ki prej postavijo božično drevesce, so srečnejši
Preberi še
Tisti, ki prej postavijo božično drevesce, so srečnejši

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604