Že Kelti so verjeli, da so rdeče in zelene rastline, ki uspevajo pozimi, svete, zato so z njima v času zimskega solsticija krasili svoje domove z namenom, da bi jim v prihajajočem letu prinesli srečo. Kristjani so ju pozneje povezovali s simbolom večnega življenja: zelena skozi zimzelena drevesa, rdeča pa preko Jezusove krvi. Skozi čas se je navada zimskega okraševanja z zeleno in rdečo nato prenesla v okraševanje domov, kot ga poznamo danes, saj ti barvi skupaj tvorita pomirjujočo in toplo kombinacijo, ki je odlična za ustvarjanje zimske pravljice.
Rdeča je za razliko od zelene bolj izrazita in posledično tudi bolj vsestranska barva. V prazničnem času lahko z njo okrasite božično drevo, jo uporabite na raznih venčkih in namiznih dekoracijah, prav tako pa lahko predstavlja tudi osrednjo nit prazničnega menija. Poleg paradižnika, fižola in rdeče pese lahko rdečo barvo na krožniku predstavlja še paprika – pa naj bo sveža ali posušena in zmleta. Sveža rdeča paprika je sladka ali ostra (denimo čili), pri začimbah pa je običajno na voljo še dimljena paprika, ki ima izrazito aromo po dimu z značilnim zemeljskim podtonom, zato lahko v različnih receptih zamenjuje dimljeno meso.
Ravno prav skrivnostna, da je kot nalašč za praznični meni
Pri Kotányi so izbor začimb na osnovi paprike še dodatno razširili, kar pomeni, da vam je poleg sladke, ostre in dimljene na voljo še bio sladka paprika, klasičnemu čiliju v prahu pa družbo delajo še Chipotle dimpljene čili paprike, čiliji z morsko soljo in pa Birdseye čiliji. Poleg tega so začimbe in zelišča pred nedavnim odeli v na novo oblikovane embalaže, ki sedaj ne navdušujejo samo s prvovrstno vsebino in vizualno podobo, temveč tudi s trajnostnim konceptom: zahvaljujoč inovativnemu pakiranju namreč prihranijo celo plast plastike in s tem zmajšajo količino odpadkov za več kot 70 ton. To je približno enako teži 50 avtomobilov ali polovici sinjega kita – in to je precejšnja količina!
Poleg tega se nove embalaže Kotányi začimb in zelišč lahko pohvalijo tudi z izjemno barvitostjo ter številnimi koristnimi informacijami o sami začimbi, ki se skriva v notranjosti. Pri sladki papriki je denimo zanimivo, da se beseda 'sladka' ne nanaša na sladkobo prahu, ampak preprosto pomeni le to, da začimba ni preveč pekoča. Dimljena mleta paprika pa daje jedem izredno prijetno aromo, kot bi se kuhale po starem, na odprtem ognju, zato je lahko popolna 'skrivna sestavina' vašega prazničnega menija. Mleto papriko lahko uporabite pri praktično vseh hodih: pri hladnih predjedeh se bo odlično obnesla v raznih pomakah, marinadah in namazih, prav tako je lahko nepogrešljiv sestavni del juh, enolončnic, ter seveda paprikašev in golažev. Dobro se poda tudi k piščancu, ribam, jagnjetini, teletini, rižu, pečenemu krompirju školjkam in razni zelenjavi, dodate pa jo lahko tudi krušnim drobtinam pri paniranju.
Za praznike lahko torej gostom denimo za hladno predjed postrežete jajčni namaz z dimljeno papriko, nadaljujete z juho z morskimi sadeži, za glavno jed pa na mizo postavite dimljeno piščančjo kračo s krompirjevimi krhlji, govedino stroganov ali zajčjo pohrbtnino s kremno omako iz paprike ter zelenjave. Da bo celoten meni v znamenju paprike, lahko ob koncu goste presenetite še s prav posebno vročo čokolado z dodatkom čilija, ki bo poskrbela za vroče in ognjevito vzdušje ter posebno izkušnjo za brbončice.
Ideja za toplo praznično predjed
Paprika je resnično vsestransko živilo, ki se kakor sol in poper poda k večini jedem. Zaradi svojega okusa se odlično ujame tudi z drugimi osnovnimi začimbami kot sta česen in čebula, zelo dobro se počuti tudi v družbi koriandra ter kumine, denimo v začimbni mešanici harisa, kjer ji družbo delajo še čili, česen ter morska sol. S to mešanico lahko obogatite juho s sladkim krompirjem in dobili boste popolno toplo predjed za praznično pojedino.
Za pripravo 3 krožnikov juhe s hariso in sladkim krompirjem boste potrebovali:
0,5 kg sladkega krompirja
1 čebulo
2 stroka česna
1 skodelico svežega peteršilja
800 ml piščančje jušne osnove
Začimbno mešanico harisa pripravite iz:
7 žličk čilija Birdseye
6 žličk celega koriandra
4 žličk mlete kumine
1 žličke zrnastega česna
4 žličk jodirane morske soli
3 žličk sladke paprike
Najprej olupite in narežite sladki krompir. Premažite ga z malo olja in pecite v pečici 20 minut na 150C.
Medtem olupite in na drobno narežite čebulo in česen. Popecite na malo olivnega olja, da postaneta prosojna. Dodajte jušno osnovo in zavrite. Nato dodajte sladki krompir in vse skupaj zmešajte s paličnim mešalnikom. Po okusu začinite s ščepcem soli in popra ter kuhajte še kratek čas.
Medtem pripravite mešanico začimb harisa. V posodi zmešajte vse začimbe, omenjene v sestavinah, in pretlačite z možnarjem. Uporabite lahko tudi že pripravljeno Kotányi harisa začimbno mešanico.
Za posebno aromatičen okus juhi pred serviranjem dodajte 2 žlici harise. Postrezite s sveže sesekljanim peteršiljem.
NAGRADNA IGRA: z malo sreče do novega seta posod!
V spodnjem obrazcu nam zaupajte, katera vrsta mlete paprike vam je najbolj všeč in se potegujte za super nagrade. 4 izžrebancem bomo podelili paket Kotányi začimb, 1 srečnež/srečnica pa bo prejel/-a komplet Kotányi posod, v katerih bodo zagotovo nastajale čudovite kulinarične kreacije. Oddajte svoj glas in poskrbite, da bodo letošnji prazniki začinjeni povsem po vašem okusu!
Sponzorirana objava