Kuhano vino ima tako kot številne žgane pijače precejšnjo energijsko vrednost, zato vam predstavljamo bolj zdrav recept za to priljubljeno decembrsko pijačo. Za začetek je zelo pomembno, da izberite pravo vino. Strokovnjaki priporočajo vina iz sort, kot sta cabernet sauvignon ali merlot, ki sta solidne kakovosti.
Čeprav boste s sladkorjem prikrili morebitne pomanjkljivosti vina, pa nikar ne izbirajte najcenejših vin, saj višja kot je kakovost vina, manj sladkorja bo treba dodati. Pripravite tudi začimbe, kot so cimetove palčke, klinčki, zvezdasti janež in agrumi, kot so sladke pomaranče ali limone. Ne pozabite na sladkor, za najkakovostnejši napitek pa izberite rjavi sladkor muscovado, ki bo poleg izrazite arome poskrbel tudi nekaj hranilnih snovi.
NASVET
Za uravnoteženje arom dajte na vsako steklenico vina približno 4 do 5 rahlo zdrobljenih strokov kardamoma, 1 do 2 cimetovi palčki, nekaj klinčkov in 3 do 4 zvezdaste janeže. Po želji lahko eksperimentirate tudi z drugimi začimbami, kot so sveže mleti muškatni orešček, vaniljevi stroki ali lovorjev list. Za dodatno aromo lahko dodate sveža zelišča: rožmarin bo na primer pripomogel k božičnemu vzdušju, meta pa bo odlično dopolnila arome kardamoma.
V mešanico vina in začimb stisnite sladko pomarančo (1 pomaranča na steklenico vina) ter dodajte naribano skorjo bio pomaranče in limone. Pomaranča in limona sta klasika v kuhanem vinu, če pa želite malo eksperimentirati, poskusite klementine ali mandarine.
Na koncu dodajte skodelice sladkorja muscovado (nerafinirani rjavi sladkor, ki izvira iz Mauriciusa) v vsako steklenico vina. Če želite, da ima vaše vino čim večjo hranilno vrednost, polovico sladkorja lahko nadomestite z medom.
Recept za belo kuhano vino
Sestavine:
- 2 litra belega vina
- 3 pomaranče
- 7 žlic sladkorja
- cimetova palčka
- 8 klinčkov
Priprava:
Stisnite pomarančni sok in ga dodajte vinu s sladkorjem, cimetom in nageljnovimi žbicami. Zavrte in zmanjšajte toploto. Pustite rahlo vreti še 15 minut. Postrezite vroče.
Recept z rdeče kuhano vino
Sestavine:
- 1 liter rdečega vina
- 1 limona
- 2 cimetovi palčki
- 8 nageljnovih žbic
- 3 žlice sladkorja
Priprava:
Limono narežemo na rezine, vino pa segrejemo s sladkorjem in začimbami. Dodamo limono in pustimo rahlo vreti približno pet minut. Odstavimo z ognja in pustimo stati eno uro. Pred serviranjem znova pogrejemo kuhano vino.
Vir: misszdrava.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV