Zadovoljna.si
Je kir ke riku?

Oddaje

'Poharska' komedija, ki je navdušila v kinematografih, sedaj na VOYO!

Zadovoljna.si
22. 07. 2024 09.41
0

Je kir ke riku? je prvi domači celovečerec v sočnem pohorskem narečju, ki ga je skupina ustvarjalcev posnela na lastne stroške in z neuveljavljeno igralsko zasedbo. Majhen projekt je na Štajerskem postal nepričakovani zmagovalec lanskega kinematografskega leta ter tretji najbolj gledan domači film v Sloveniji. Vsi, ki ste ga zamudili, si ga lahko sedaj ogledate na VOYO.

"Skoraj vsa narečja pri nas imajo svoj film. Čas je, da mi na zemljevid postavimo svujga poharskega in tau tak, ko je na Poharji navada, z lastnimi žulji," je rekel Andrej Pratnemer, režiser in idejni vodja filma Je kir ke riku?, ki obljublja uro in pol smeha – tistega iskrenega iz srca.  Ekipo sestavljata tudi sorežiser Denis Vengust in scenaristka Maja Furman.

To je komiku na snemanju Ja, Chef! predstavljalo največji izziv
Preberi še
To je komiku na snemanju Ja, Chef! predstavljalo največji izziv

Dogajanje je postavljeno v idilično, na videz zaspano vasico pod Pohorjem. Ko domačinka Ana na obisk pripelje svojega fanta Gašperja iz Ljubljane, s tem vznemiri svojo tradicionalno kmečko pohorsko družino. Gašper namreč predstavlja vse, kar se Pohorcem upira, zato se ga želijo čim prej znebiti. Sledi serija zabavnih zapletov, ki se lahko zgodijo le na Pohorju. 

Je kir ke riku?
Je kir ke riku?FOTO: VOYO
Ne zamudite teh julijskih novosti na VOYO!
Preberi še
Ne zamudite teh julijskih novosti na VOYO!

V glavni vlogi Gašperja nastopa znani glasbenik Uroš Steklasa, vlogo Ane pa je odigrala sicer diplomirana medicinska sestra Zala Žvikart Meglič. "Ko mi je Andrej povedal, da želi izpeljati ta projekt, se mi je takoj aktiviral hrček v glavi in zgradil sem si lik Ljubljančana, ki ne je mesa, ne pije alkohola, je bolj fin in pride na Pohorje s svojo punco, kjer nato doživi kulturni šok," se spominja Uroš Steklasa, ki je prvič stopil v igralske čevlje in film tudi glasbeno opremil. Pravi, da ima na snemanje samo lepe spomine in da se je kot edini Ljubljančan zelo hitro vklopil v ekipo. "Pohorci so zelo fajn ljudje, s katerimi smo se hitro vzeli za svoje. Na začetku je bilo nekaj težav z razumevanjem, zdaj pa že jaz včasih za zabavo kakšno rečem po pohorsko," je dodal. 

Je kir ke riku?
Je kir ke riku?FOTO: VOYO
To je športnica, ki je vznemirila svet tenisa
Preberi še
To je športnica, ki je vznemirila svet tenisa

V filmu sicer nastopa 18 igralcev, vsi naturščki torej nešolani igralci, doma iz krajev, kjer vsakodnevno govorijo pohorska narečja. Vsi so nekaj mesecev živeli le za film in se tudi odpovedali svojim honorarjem. Med igralci najdemo še Aleša Mrzdovnika, urednika lokalnega časopisa, in njegovo ženo Petro Mrzdovnik, prav tako glasbenico, Silva Pliberška, znanega glasbenika, ki občasno zapoje z Modrijani, ter Lovra Sadeka, ki je član ansambla Poskočni muzikantje. Sicer pa so v igralski zasedbi še Gojko Jevšenak, Stanka Macuh, Franc Mažič, Mateja Rebernak, Katja Hatunšek Lesjak, Matej Vučina, Domen Sajbert, Damjan Ratajc in Aljaž Rozman. 

Je kir ke riku?
Je kir ke riku?FOTO: VOYO
Slovenska igralka razkrila skrivnosti svojega mladostnega videza
Preberi še
Slovenska igralka razkrila skrivnosti svojega mladostnega videza

Nepričakovani uspeh 

Film, ki je bil sprva mišljen le za predvajanje v Kulturnem društvu Slovenske Konjice, je prepotoval Štajersko in tudi druge slovenske regije. Premiero v mariborskem Mariboxu si je v enem dnevu ogledalo več kot 1.400 gledalcev, kar je največ na dan premiere katerega koli slovenskega ali tujega filma – napolnili so kar 7 kino dvoran v enem večeru.  

"V kino smo zvabili ljudi, ki niso bili tam že 20 ali 30 let. Skupaj s filmom smo potovali po Sloveniji in doživeli iskren stik s publiko, hkrati pa podirali rekorde v določenih kino dvoranah. Ponosni smo na vse nasmehe, ki smo jih risali na obraze gledalcev, še bolj pa hvaležni za izkušnje in prijateljstva, ki smo jih stkali med snemanjem in distribucijo te naše Poharske komedije," je zaključil Steklasa.   

Je kir ke riku?
Je kir ke riku?FOTO: VOYO
Aleš Valič ponosen na priljubljenost svojega lika iz Skrito v raju
Preberi še
Aleš Valič ponosen na priljubljenost svojega lika iz Skrito v raju

VOYO se je v svojih desetih letih delovanja razvil v najbolj priljubljenega slovenskega ponudnika videa na zahtevo. Uporabnikom ponuja več kot 15.000 ur televizijskih vsebin kjerkoli in kadarkoli, v slovenskem jeziku oziroma s slovenskimi podnapisi. Prednost VOYO pred ostalimi ponudniki na slovenskem trgu so VOYO originali, ki nastajajo pod okriljem slovenskih produkcijskih ekip in jih ustvarjajo priljubljena slovenska igralska imena.  

Mailing

Oddaje

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561