Zadovoljna.si
Premik ure

Novice

Ura se bo kmalu premaknila na zimski čas

Zadovoljna.si
12. 10. 2024 05.00
0

Vsako leto v jesenskem času nastopi trenutek, ko se moramo pripraviti na premik ure na zimski čas. Tudi leto 2024 ni nobena izjema, saj bomo v noči iz sobote na nedeljo (27. oktobra), kazalce premaknili za eno uro nazaj.

Ta premik, znan kot prehod na zimski čas, znan tudi kot standardni čas, nam omogoča, da izkoristimo več dnevne svetlobe v jutranjih urah, saj se dnevi začnejo krajšati.

Petek, 13.: Dan, ki prinaša srečo ali nesrečo?
Preberi še
Petek, 13.: Dan, ki prinaša srečo ali nesrečo?

Zakaj sploh premikamo uro?

Premik ure je bil prvotno uveden z namenom boljšega izkoristka dnevne svetlobe in zmanjšanja porabe energije. Z idejo je začel prvi eksperimentirati Benjamin Franklin, ki je leta 1784 objavil esej o varčevanju z dnevno svetlobo. V Sloveniji smo prakso premikanja ure na poletni in zimski čas sprejeli v letu 1983, skupaj z mnogimi drugimi evropskimi državami.

Mejkap za noč čarovnic, ki ga lahko naredite same
Preberi še
Mejkap za noč čarovnic, ki ga lahko naredite same

Kdaj bomo premaknili uro letošnjo jesen?

Premik ure se bo zgodil v noči iz 26. na 27. oktober, ura pa se bo premaknila za eno uro nazaj. Ob 3.00 se bo ura torej premaknila nazaj na 2.00. To pomeni, da bomo "pridobili" eno uro spanca. 

Uro premikamo na zimski čas, znan tudi kot standardni čas.
Uro premikamo na zimski čas, znan tudi kot standardni čas.FOTO: Shutterstock

Kako na nas vpliva premik ure?

Za nekatere ljudi je premik ure le malenkost, ki jo hitro pozabijo, drugim pa lahko povzroči zmedo v njihovem bioritmu. Čeprav večina pozdravlja dodatno uro spanca, lahko sprememba vpliva na kakovost spanja, razpoloženje in koncentracijo, saj telo nekaterih potrebuje nekaj dni, da se prilagodi 'novi uri'.

Znamenja, na katera bo najbolj vplival retrogradni Jupiter
Preberi še
Znamenja, na katera bo najbolj vplival retrogradni Jupiter

Poleg tega se zimski čas pogosto povezuje s krajšimi dnevi in več teme, kar lahko vpliva na naše počutje in razpoloženje. V tem času nam lahko kaj hitro primanjkuje sončne svetlobe, zato je še posebej pomembno, da poskrbimo za dovolj gibanja na svežem zraku, še posebej v jutranjih urah, ko je zunaj bolj svetlo.

Ura se bo premaknila na zimski čas, znan tudi kot standardni čas.
Ura se bo premaknila na zimski čas, znan tudi kot standardni čas.FOTO: Shutterstock

Ali bomo še dolgo premikali uro?

V zadnjih nekaj letih smo bili pogosto priča razpravam o ukinitvi premikanja ure. Evropska komisija je že predlagala, da bi se praksa premikanja ure prenehala, a dokončna odločitev o tem še ni bila sprejeta. 

Hiša ljubezni je na VOYO odprla svoja vrata
Preberi še
Hiša ljubezni je na VOYO odprla svoja vrata

Kako se najbolje prilagoditi jesenskemu premiku ure?

Izkoristite jutranjo svetlobo: Zimski čas nam ponuja več dnevne svetlobe zjutraj, zato izkoristite zgodnje ure za gibanje ali sprehod. Svež zrak in sončna svetloba vam bosta pomagala dvigniti razpoloženje.

To je komet, ki ga boste lahko opazovali do konca oktobra
Preberi še
To je komet, ki ga boste lahko opazovali do konca oktobra
Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604