Zadovoljna.si
Dekleta pod masko kurenta

Novice

Kdaj bo letos pust? To je razlog, da bo tako pozno

N. Č.
27. 02. 2025 20.53
0

Pust 2025 bo v torek, 4. marca, pustna sobota pa 1. marca. Datum pusta je premakljiv in je odvisen od datuma velike noči. Omenjeni datum je že praktično pred vrati, zato se pripravite na pustne vragolije, izdelavo mask in uživanje v tradicionalnih pustnih jedeh, kot so krofi.

Kdaj bo letos pust in od česa je odvisen datum?

Pustni torek bo letos padel na 4. marec, pustna sobota pa bo v letu 2025 padla na 1. marca. Datum pusta se določi glede na datum velike noči, ki je največji krščanski praznik. Pust nastopi 47 dni pred veliko nočjo, ki bo leta 2025 20. aprila. 

Datum velike noči pa je določen glede na prvo pomladno polno luno – praznuje se na prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju. Zaradi tega premikajočega se datuma velike noči se tudi pust vsako leto praznuje na drug datum. 

Prazniki: koliko dela prostih dni nas čaka v letu 2025?
Preberi še
Prazniki: koliko dela prostih dni nas čaka v letu 2025?

Pust bo letos relativno pozno

Letos bo pust torej relativno pozno, kar pomeni, da bomo imeli več časa za pripravo mask in načrtovanje pustnih rajanj. Lanski pust je bil 13. februarja, naslednje leto pa bo 17. februarja. Razlika v datumu je torej lahko kar precejšnja.

Pustovanje na Ptuju
Pustovanje na PtujuFOTO: 24ur.com

Kaj sploh je pust?

Pust je čas veseljačenja, običajev in tradicij, ki se prenašajo iz roda v rod. V Sloveniji je pust izredno pomemben praznik, ki ga zaznamujejo številne lokalne posebnosti in običaji. Od kurentov na Ptuju do laufarjev v Cerknem, pustne maske in običaji se razlikujejo od kraja do kraja, a vsi delijo skupno temo odganjanja zime in prihoda pomladi. 

Jedi, ki se pripravljajo na debeli četrtek
Preberi še
Jedi, ki se pripravljajo na debeli četrtek

Pust je tudi čas kulinaričnih užitkov, kjer so krofi, miške in ocvirkovka nepogrešljivi del praznične mize. Poleg tradicionalnih jedi pa se na pustnih mizah znajdejo tudi pečenice ali krvavice s kislim zeljem ali repo, pogosto pa jih spremlja tudi krompir v različnih oblikah. Pust je torej čas, ko se prepletajo tradicija, kulinarika in veseljačenje, kar ustvarja edinstveno vzdušje, ki ga vsako leto znova pričakujemo z navdušenjem.

Odličen recept za krofe vas čaka na Okusno.je!

Pustne maske in kostumi

V Sloveniji imamo bogato tradicijo pustnih mask, kot so kurenti, laufarji, škoromati in druge. Lahko se odločite za izdelavo tradicionalne maske ali pa si jo preprosto kupite.

Več o pustu in pustnih običajih si lahko preberete na spletni strani Bibaleze.si, kjer najdete tudi veliko idej o tem, kako v pustovanje vključiti tudi najmlajše.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
UI Vsebina ustvarjena z generativno umetno inteligenco.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 751