Zadovoljna.si
Kava

Novice

Svet osvaja 'proffee', najnovejši trend s TikToka

J.V.
28. 05. 2021 07.42
0

Družbeno omrežje TikTok je obnorel nov trend, ki se mu reče 'proffee'. Gre za napitek, narejen iz kave in proteinskega šejka, s katerim naj bi povečali dnevni vnos beljakovin in podaljšali občutek sitosti po zajtrku, pojasnjujejo nutricionisti.

Pozabite na delagona kavo, v zadnjih mesecih je namreč uporabnike družbenega omrežja 'okužil' nov trend, imenovan 'proffee'. Napitek, ki vsebuje kavo in proteinski napitek, pa ni navdušil le TikToka, ampak je zavzel tudi ostala družbena omrežja. Priporočajo ga celo nekateri nutricionisti, ki pravijo, da gre za zelo priročen način, kako na dnevni bazi zaužiti več beljakovin. 

Proffee
Proffee FOTO: Dreamstime

Kakšne so njegove koristi?

Možne koristi napitka izhajajo iz njegovega primarnega hranila: beljakovin. Vaše telo namreč s tem makrohranilom gradi in ohranja mišično maso, pojasnjuje Amy Davis, ki je registrirana dietetičarka in pooblaščena dietetičarka pri The Balanced Dietitian v New Orleansu. Beljakovine ustvarjajo občutek sitosti, nam pomagajo, da med prebavljanjem porabimo več kalorij, nanje pa so vezani vsi življenjski procesi v telesu. Proteini oziroma beljakovine so organske molekule, sestavljene iz več manjših različnih enot – aminokislin, ki jih med drugim telo potrebuje tudi za zdravo presnovo in prebavo. Če v telesu pride do pomanjkanja le-teh, naše črevo začne proizvajati manj prebavnih encimov, posledica česar so težave s prebavo. Pri tem si lahko pomagate z uživanje probiotikov in živil, kot so kislo zelje, kefir, kambuča, kisla repa ali z napitkom 'proffee'. 

Koliko beljakovin potrebuje vaše telo, je odvisno od različnih dejavnikov, med drugim od vaše telesne aktivnosti, spola, starosti, teže  ... "Srednjeaktivna ženska v 35 letih, ki tehta 75 kilogramov, bi morala zaužiti okoli 1,7 grama x 75 kilogramov = 127,5 grama beljakovin na dan. Če ji ne uspe z obroki, bi bilo super dodati beljakovinski šejk," je razložil osebni trener Daniel Jelovič. Ker že pripravljeni beljakovinski napitki vsebujejo od 10 do več kot 30 gramov, lahko z jutranjim napitkom zaužijete količino, ki jo boste potrebovali skozi dan. In kako se v to vklopi kava? Njena prednost je, da je kava že nepogrešljiv del vaše jutranje rutine in s tem, ko ste jo dodali vašemu proteinskemu šejku, je dobila še eno dodatno vrednost. 

"Dodajanje beljakovinskega napitka kavni mešanici je odličen način, kako zjutraj zaužiti več hranil," pravi Shena Jaramillo, registrirana dietetičarka in lastnica podjetja Peace and Nutrition v Washingtonu. Številni ljudje namesto zajtrka navadno izberejo kavo in tako preskočijo bistvena hranila. Na ta način pa se to ne bo zgodilo, obenem pa se boste izognili tudi sladkorju, ki bi ga sicer zaužili z dodajanjem smetane in sladkorja kavi. Za 'proffee' namreč potrebujete espresso kavo. 

Kako pripraviti 'proffee'?

Na desetine videoposnetkov na družbenem omrežju TikTok prikazuje različne načine priprave napitka. Nekateri v svoji najljubši kavarni naročijo dvojni ali trojni espresso in ga dodajo v večjo skodelico z beljakovinskim napitkom in nekaj kockami ledu. To je zagotovo najbolj preprost in enostaven način, da preizkusite ta trend, beljakovinski napitek pa lahko dodate tudi doma pripravljeni kavi.

O tem, zakaj je dobro uživati proteinske šejke, smo se pred kratkim pogovarjali z osebnim trenerjem Danielom Jelovičem. 

Zato je dobro uživati proteinske šejke
Preberi še
Zato je dobro uživati proteinske šejke
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 577