Na stičišču treh celin – Evrope, Azije in Afrike – se nahaja prekrasni sredozemski otok, ki se ga splača obiskati, pa naj si bo to zaradi ogromnega števila sončnih dni, prelepih plaž, turkiznega morja, neokrnjene narave, starodavnih ruševin, bogate zgodovine, izjemne kulinarike, prikupnih vasi ali živahnih mest, gostoljubnih ljudi in sproščenega sloga ... Ciper je otok, ki ima dejansko vse, kar nam srce poželi.
Morje in prelepe plaže
Kopanje v morju, poležavanje na plaži in dopustniško lenarjenje, Ciper je popoln za vse, ki so jim všeč raznolike plaže, od peščenih, prodnatih do skalnatih, in kar je najpomembnejše – kristalno in čisto morje v odtenku barve neba.
Med bolj znanimi so plaža ob Afroditini skali na južni obali otoka, peščena plaža Golden Beach, plaža v mirnem Koralnem zalivu, snežno bela plaža Nissi, ki je obdana z morskimi pečinami ter slikovitimi gorami, plaža Lara, kjer lahko vidimo celo želve, osamljena plaža Paramali in še in še. Možnosti raziskovanja plaž, ki jemljejo dih in navdušujejo, je malo morje, zato lahko po cele dneve in brez slabe vesti uživamo na idiličnih lokacijah ciprske obale.
Izvrstna kulinarika
Vsaj enkrat moramo obiskati njihovo pekarno, ki nas bo razveselila s slastnimi domačimi kruhki, raznoraznimi pecivi in izdelki iz testa, za dobro jutro ali samo kakšen prigrizek. Pri tem ne smemo izpustiti niti slaščičarne, kjer lahko najdemo dobesedno zelo sladke sladice, na primer lokum na osnovi škroba in sladkorja, tradicionalno žvečljivo sladico Soutzoukos iz grozdnega soka, baklave in še in še.
Če imamo radi bolj slane okuse, moramo poskusiti njihov haloumi, ki ima blag, nekoliko slan okus in gumijasto teksturo. Gre za poltrd in nezrel sir, ki je običajno narejen iz mešanice ovčjega in kozjega mleka ter se odlično poda skoraj k vsaki jedi. Navadno ga postrežejo narezanega na rezine, popečenega na žaru, ocvrtega, svežega v solati ali kot samostojno predjed.
Koupepia je priljubljena jed ciprskih babic, ki jo tradicionalno pripravljajo iz sestavin, kot so mleto meso, riž, čebula in izbrana zelišča, medtem ko celotno zmes za piko na i zavijejo še v vinske liste. Ljubitelji mesa bodo zagotovo navdušeni tudi nad jedmi, kot so jagnjetina na žaru, Souvlaki (svinjsko in piščančje meso pečeno na oglju), Stifado (enolončnica, ki je običajno narejena iz govedine ali zajca, včasih tudi s hobotnico) in Souvla (sestavljen je iz velikih kosov mesa na dolgem nabodalu za žar.) Slednja je še posebej priljubljena mesna jed, ki se jo kar dolgo pripravlja, vsaj dve uri, zato jo radi pripravljajo v dobri družbi, ob pivu in klepetu. Med morskimi dobrotami kraljujejo ribe, predvsem cipelj in brancin, lignji in hobotnica.
Zgodovina in umetnost
Arheološke najdbe kažejo, da je bil Ciper naseljen že v kameni dobi, med drugim so ga kasneje sooblikovali tudi Stari Grki, Rimljani, Benečani … Ciper je tako pravi raj za vse ljubitelje arheologije, saj še danes lahko najdemo sledi antičnih Grkov, Rimljanov, bizantinskega in Otomanskega cesarstva, Benečanov in tako naprej. Med bolj znanimi je najdišče Pafos, kjer si lahko ogledamo znamenite rimske mozaike.
Umetniške galerije se najdejo skoraj v vseh glavnih mestih, saj ima Ciper kar nekaj znanih umetnikov in zato mogoče niti ni presenetljivo, da je umetniško dogajanje še en velik plus tega idiličnega otoka. Nekaj let nazaj pa je svoja vrata odprl ciprski muzej sodobne umetnosti, ki obsega vrsto del ciprskih, grških in mednarodnih umetnikov ter se nahaja v predmestju Nikozije, natančneje v Kaimakliju.
Plačevanje: kartice in gotovina – evri in turške lire
Uradna valuta je evro, a z izjemo severnega dela Cipra, ki uporablja turško liro. Večina trgovin in restavracij sprejema plačevanje z bančnimi karticami, a vseeno je dobro, da imamo pri sebi vedno tudi nekaj gotovine, še posebej če nočemo biti omejeni samo na turistična središča. Bankomati se nahajajo v vseh večjih mestih in tudi v nekaterih vasicah.
Otok sonca in lepega vremena
Najboljši čas za odhod na Ciper je med majem in septembrom, saj se takrat temperature gibljejo nekje od 25 do 35 stopinj Celzija, kar je idealno tudi za kopalno sezono. Julij in avgust veljata za najbolj vroča meseca, ko se lahko ponekod temperature povzpnejo tudi do 40 stopinj Celzija.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV