Vipavska dolina sodi med tiste slovenske pokrajine, ki so skozi leta uspele ohraniti svojo pristnost in očarljivost. Zato so prav kraji v Vipavski dolini priljubljeni cilji izletnikov od blizu in daleč skozi vse leto. Poleg številnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti so v Vipavski dolini mnoge priložnosti za prijazna in nepozabna doživetja z domačini ob izjemnih vinih in domači kulinariki. V vipavskih hramih zorijo najboljša vina, na vipavski burji pa se sušijo odlične mesnine, na radodarni zemlji in v milem podnebju pa raste sadno drevje, zelenjava in zelišča.
Edinstvena priložnost za vse ljubitelje dobrega vina in kulinarike
Vsako pomlad na Vipavskem zaživi festival Okusi Vipavske, ki ga v sodelovanju z vipavskimi vinarji pripravi Razvojna agencija Rod Ajdovščina. Še pred vrhuncem festivala in po njem pa vzdolž Vipavske doline poteka Kulinarični mesec. Tako so tudi to pomlad restavracije in gostilne za posebne sladokusce pripravile posebno ponudbo.
Vse do 21. maja bo 19 vipavskih kulinaričnih mojstrov ponudilo posebej sestavljene menije in to je čas za pravo kulinarično popotovanje. Festival bo svoj vrhunec doživel 14. in 15. maja. Na letošnjem, že 11. Festivalu Okusi Vipavske bo sodelovalo 37 vinarjev. Izjemno priložnost so prepoznali mladi vinarji, ki na osnovi tradicije v svoje delo vpeljujejo moderne tehnološke in trženjske pristope in danes znajo zelo učinkovito ponuditi najboljše. Posebni gostje bodo letos vinarji iz Slavonije iz sosednje Hrvaške, ki se bodo predstavili s svojimi vinskimi posebnostmi. Skozi dva festivalska dneva se bo zvrstila cela vrsta dogodkov, med katerimi bodo vsi, ki se navdušujejo nad okusi, lahko našli nekaj zase.
Osrednje dogajanje obeh dni bodo degustacije vin in predstavitve domačih dobrot na Vipavski tržnici, ki ponuja pravo razkošje vipavskih okusov. Že v nedeljo se bodo obiskovalci lahko udeležili tudi dveh predstavitev s skupnim naslovom Poskus – okus. Na prvi bosta Andrej Gerželj in Mitja Ilc pokazala, kako se pripravi kruh s kislim testo, na drugi predstavitvi pa bo Klemen Košir pripravil joto z repico tropinko v šestih dejanjih. Zamuditi pa ne smete niti kulinarične delavnice z naslovom Tradicija… Gostoljubje… - Okusi Neaplja na Vipavskem. Gosta festivala bosta kulinarični mojster Cristiano Piccirillo iz restavracije Antica Friggitoria Masardona v Neaplju v Italiji, ki bo pripravljal ocvrte pice, iz Neaplja pa prihaja tudi slaščičar Salvatore Capparelli.
V ponedeljek bodo ponovili vse nedeljske predstavitve in okusne delavnice, posebnost pa je vsako leto Bogastvo okusov, kakor poimenujejo spajanje vina in hrane. Vinarji namreč povabijo gostince in njihove kulinarične mojstre, da pripravijo prav posebne kulinarične izdelke, ki jih postrežejo k izbranim vinom.
Da bi se lažje odločili, si lahko na spletni strani Okusi Vipavske ogledate celotno ponudbo in se na lastne oči prepričate, da je pomlad čas, ko je dolina ne le najlepša, ampak tudi najbolj okusna.
Dogajanje bo potekalo na dvorcu Zemono
Prizorišče izjemnega vinsko-kulinaričnega razvajanja bo tudi letos čudoviti dvorec Zemono. Vse dogajanje bo postavljeno v glavno, križno dvorano dvorca in v njegovo okolico oziroma na vrt. Do dvorca se lahko pripeljete z osebnim avtom, organiziran pa bo tudi prevoz na Zemono in nazaj iz Vipave oziroma s parkirišča pred vojašnico v Vipavi. Razloga, da ne bi bili zraven, torej ni, zato, dobrodošli v tisti košček naše dežele, kjer je vse drugače. Vse leto.
Sponzorirana vsebina