Zadovoljna.si
image (28)

Recepti

RECEPT: Kobariški štruklji

LSŽ
11. 11. 2009 10.05
0

Posebnost kobariških štrukljev ni le ta, da so slastni, temveč so ena redkih jedi, ki nosi prstni odtis gospodinje. Poglejmo recept za pripravo kobariških štrukljev za 6 do 8 oseb.

Za buljo (nadev) potrebujemo:

300 g z mlekom poparjenih zmletih orehov
150–200 g rozin, namočenih v vodi in rumu
300 g na maslu prepraženih drobtin
200 g sladkorja
par žlic stopljenega masla
cimet
2 žlici grenkega kakava v prahu
naribana lupinica 1 bio limone
1–2 žlici ruma
vanilijev sladkor

 

 

Za testo potrebujemo:

1 kg primorske posebne moke
3–4 dl ne preveč slanega kropa

Za zabelo potrebujemo:

100 g masla
70 g belih drobtin
sladkor za posip

Sestavine za buljo zmešamo v nadev, ki mora biti tako gost, da lahko oblikujemo kroglice. Pokusimo in po potrebi uravnotežimo okuse.

Za testo moko polijemo z vrelim slanim kropom. Najprej pričnemo mešati s kuhalnico, ko pa se malo ohladi, začnemo mešati z roko in zamesimo testo. Naredimo debel svaljek, ki ga razrežemo na enake koščke.

Kobariške štruklje izgotovimo enega po enega. Košček testa z roko sploščimo v krogec, na sredo položimo nadev, ki smo ga oblikovali v svaljek dolžine 2 do 3 cm. Z dobro pomokanimi rokami štrukelj zapremo v polkrog. Na sredino spoja vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko, ki hkrati pomeni prstni odtis gospodinje.

Štruklje kuhamo v vrelem slanem kropu, voda naj vre počasi. Ko priplavajo na površje, naj se kuhajo še kakšno minuto, nato pa jih s penovko poberemo ven. Zabelimo jih s stopljenim maslom, na katerem smo pozlatili kruhove drobtine, in potresemo s sladkorjem.

Kako pripravite kobariške štruklje si poglejte v tedenski oddaji Ljubezen skozi želodec. Valentina Smej Novaj in Luka Novak sta se odpravila k Frankotovim v Kobarid, kjer so skupaj ustvarjali Martinovo pojedino.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 582