Za buljo (nadev) potrebujemo:
300 g z mlekom poparjenih zmletih orehov
150–200 g rozin, namočenih v vodi in rumu
300 g na maslu prepraženih drobtin
200 g sladkorja
par žlic stopljenega masla
cimet
2 žlici grenkega kakava v prahu
naribana lupinica 1 bio limone
1–2 žlici ruma
vanilijev sladkor
Za testo potrebujemo:
1 kg primorske posebne moke
3–4 dl ne preveč slanega kropa
Za zabelo potrebujemo:
100 g masla
70 g belih drobtin
sladkor za posip
Sestavine za buljo zmešamo v nadev, ki mora biti tako gost, da lahko oblikujemo kroglice. Pokusimo in po potrebi uravnotežimo okuse.
Za testo moko polijemo z vrelim slanim kropom. Najprej pričnemo mešati s kuhalnico, ko pa se malo ohladi, začnemo mešati z roko in zamesimo testo. Naredimo debel svaljek, ki ga razrežemo na enake koščke.
Kobariške štruklje izgotovimo enega po enega. Košček testa z roko sploščimo v krogec, na sredo položimo nadev, ki smo ga oblikovali v svaljek dolžine 2 do 3 cm. Z dobro pomokanimi rokami štrukelj zapremo v polkrog. Na sredino spoja vtisnemo s prstom jamico, da dobimo značilno obliko, ki hkrati pomeni prstni odtis gospodinje.
Štruklje kuhamo v vrelem slanem kropu, voda naj vre počasi. Ko priplavajo na površje, naj se kuhajo še kakšno minuto, nato pa jih s penovko poberemo ven. Zabelimo jih s stopljenim maslom, na katerem smo pozlatili kruhove drobtine, in potresemo s sladkorjem.
Kako pripravite kobariške štruklje si poglejte v tedenski oddaji Ljubezen skozi želodec. Valentina Smej Novaj in Luka Novak sta se odpravila k Frankotovim v Kobarid, kjer so skupaj ustvarjali Martinovo pojedino.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV