200 g (1 skodelica) riža za rižote
2 žlici oljčnega olja
1 čebula
1 steblo zelene
par vejic svežega timijana ali žlička suhega timijana
sol, poper
70 g parmezana
2 jajci
100 g mocarele
sveže domače drobtine
olje za cvrenje
oljčno olje
Najprej pripravimo dušen riž: na oljčnem olju steklasto popražimo nasekljano čebulo in zeleno ter dodamo timijanove lističe. Blago solimo. Riž splaknemo v hladni vodi, osušimo in stresemo na popraženo čebulo ter ga na močni vročini steklasto popražimo. Zalijemo s trikratno količino vode (na vsako skodelico riža dolijemo 3 skodelice vode), premešamo, temperaturo znižamo na srednjo stopnjo in pustimo, da se riž odkrit duši dobrih 20 minut, da se zrnca zmehčajo, tekočina pa pokuha. Ko je riž gotov, ga stresemo v kovinsko skledo, kjer naj se še nekoliko ohladi.
Medtem pripravimo sveže domače drobtine – seveda lahko uporabimo tudi kupljene, vendar so domače toliko boljše. Star bel kruh damo v posodo sekljalnika in na hitro pomiksamo. Drobtine stresemo na plitev krožnik. Parmezan drobno nastrgamo in dodamo v posodo k rižu, dodamo še obe jajci, solimo in maso dobro premešamo. Mocarelo narežemo na kocke z robom 1,5 cm.
Zdaj se lotimo oblikovanja kroglic: zajamemo prigišče mase in jo v dlani oblikujemo v kroglo, veliko kot mandarina. V sredo potisnemo košček mocarele in še malo povaljamo v rokah. Povaljamo še v drobtinah.
V kozici pristavimo olje za cvrenje: najbolje, če dodamo pol oljčnega in pol olja za cvrenje – tako bodo kroglice še boljše. Ko je olje vroče, v njem zlato ocvremo kroglice. Ocvrte kroglice polagamo na gospodinjski papir in jih pojemo še tople, da se sir še lepo vleče...
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV