Za 8 oseb potrebujemo:
približno 2 kg težak kos telečjega vratu
1 glavica česna
1 žlica popra v zrnju
0,5 dl oljčnega olja + še pljusk za v pekač
pest grobe soli
svež rožmarin, timijan ali origano (kar nam rase na vrtu)
2 večja korenčka (približno 200 g)
2 čebuli
1,5 dl vina
Pečico segrejemo na 180 stopinj – ali pa zakurimo v štedilniku na drva, če ga imamo, in to še pravi čas, da se pečica segreje do takrat, ko bomo vanj potisnili pečenko.
Vrat položimo na delovno površino s kostmi navzdol in ga obrišemo z gospodinjskim papirjem. Po vrhu ga z ostrim nožem križno zarežemo par milimetrov globoko, da porežemo vrhnje žilnato tkivo, ki se bo tako lepše zapeklo.
Glavico česna razlomimo na stroke, ki jih olupimo in damo v možnar. Dodamo še poper in 0,5 dl oljčnega olja ter oboje skupaj stremo v grobo pasto.
Meso najprej po vseh straneh temeljito natremo z grobo soljo, nato pa še premažemo s pasto iz možnarja. Sveža zelišča oplaknemo, temeljito osušimo, nato pa nekoliko pomečkamo med prsti, da se sprostijo arome. Zelišča pritisnemo na premazan vrat - oljna pasta bo poskrbela, da se bodo kar prilepila na meso.
V globlji pekač z debelim dnom, ki pa naj ne bo prevelik, kanemo za en pljusk olja in ga pristavimo na vročo ploščo štedilnika. Začinjen vrat damo v pekač in ga popečemo najprej z mesnato stranjo navzgor, nato pa ga obrnemo in popečemo še po drugi strani. (Če imamo štedilnik na drva, lahko celo odpremo rinko in ga popečemo kar na živem ognju.)
Medtem ko se meso zapeka, pripravimo zelenjavo: korenček ostrgamo ali samo temeljito operemo in narežemo na približno 3 cm dolge kose. Čebuli olupimo in prepolovimo. Pripravljeno zelenjavo dodamo v pekač k popečeni pečenki, dolijemo še vino (nalijemo ga v pekač, ne po mesu) in potisnemo v razgreto pečico. Pečemo kakšno uro in pol, v štedilniku na drva pa čas prilagodimo vročini pečice. Od časa do časa preverimo, kaj se dogaja v pečici, in potresemo pekač, da se zelenjava in sokovi od pečenja ne zažgejo.
Ko pečenko vzamemo iz pečice, jo pokrijemo z alufolijo in pustimo, da še 10 minut počiva, preden jo razrežemo. Pečenko na krožniku pokapljamo še s sokovi, ki so se nabrali v pekaču.
Da bo pečen telečji vrat skrbno in pravilno pripravljen, prisluhnite nasvetom Luka Novaka in Valentine Smej Novak, ki ju vsak teden lahko spremljate v kuharski oddaji Ljubezen skozi želodec.
Ekipi Zadovoljna.si in Ljubezen skozi želodec vam želimo dober tek!
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV