Zadovoljna.si
image (28)

Recepti

RECEPT: Topla solata z jadranskimi lignji

LSŽ
23. 11. 2009 19.00
4

Bi si radi popestrili hladne zimske dneve? Poskusite z jadranskimi lignji, ki jih uvrščamo v isto kategorijo kot prvovrstne bele ribe. V topli solati so ti že tako najokusnejši glavonožci res nekaj posebnega.

Da bo solate dovolj za 4 osebe uporabite:

2 velika jadranska lignja (ali 500 g malih lignjev)
1 pločevinka belega fižola (400 g; lahko tudi rjavega)
1 srednje velika rdeča čebula
1 majhen svež čili
šop peteršilja
sok 1 limone
oljčno olje
groba sol in sveže zmlet črn poper

Lignje naj vam očisti ribar, nakar doma do maksimuma razgrejte rebrasto ponev (če je nimate, lahko tudi navadno z debelim dnom). Vanjo kanite žlico ali dve oljčnega olja, nanj položite lignje in jih na vsaki strani popekajte kakih 3 do 5 minut, odvisno od ponve in štedilnika. Ko dobijo tiste značilne proge od žara ali pa se zlatorjavo zapečejo, jih vzamemo iz ponve in na deski narežemo na kolobarčke.

Damo jih v kako lepo pisano skledo, solimo z grobo soljo in zabelimo z malo oljčnega olja. Premešamo. Fižol odcedimo in oplaknemo ter ga dodamo k lignjem. Zatem čebulo narežemo na fine trakce, prav tako čili, ki mu odstranimo semena. Dodamo v skledo.

Peteršilj na grobo nasekljamo in ga tudi dodamo v skledo. Čez stisnemo limono, premešamo in po potrebi dosolimo, predvsem pa krepko popramo. Nazadnje po okusu dodamo še malo oljčnega olja. Postrežemo toplo ali mlačno, tako da si vsak vzame svojo porcijo kar iz sklede.

Ne veste, katere jedi bi se prilegale k topli solati z jadranskimi lignji? Poglejte si tedensko oddajo Ljubezen skozi želodec, v kateri vam bosta Valentina Smej Novak in Luka Novak zaupala še veliko izvrstnih receptov.

Dober tek!

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 582