Da bo solate dovolj za 4 osebe uporabite:
2 velika jadranska lignja (ali 500 g malih lignjev)
1 pločevinka belega fižola (400 g; lahko tudi rjavega)
1 srednje velika rdeča čebula
1 majhen svež čili
šop peteršilja
sok 1 limone
oljčno olje
groba sol in sveže zmlet črn poper
Lignje naj vam očisti ribar, nakar doma do maksimuma razgrejte rebrasto ponev (če je nimate, lahko tudi navadno z debelim dnom). Vanjo kanite žlico ali dve oljčnega olja, nanj položite lignje in jih na vsaki strani popekajte kakih 3 do 5 minut, odvisno od ponve in štedilnika. Ko dobijo tiste značilne proge od žara ali pa se zlatorjavo zapečejo, jih vzamemo iz ponve in na deski narežemo na kolobarčke.
Damo jih v kako lepo pisano skledo, solimo z grobo soljo in zabelimo z malo oljčnega olja. Premešamo. Fižol odcedimo in oplaknemo ter ga dodamo k lignjem. Zatem čebulo narežemo na fine trakce, prav tako čili, ki mu odstranimo semena. Dodamo v skledo.
Peteršilj na grobo nasekljamo in ga tudi dodamo v skledo. Čez stisnemo limono, premešamo in po potrebi dosolimo, predvsem pa krepko popramo. Nazadnje po okusu dodamo še malo oljčnega olja. Postrežemo toplo ali mlačno, tako da si vsak vzame svojo porcijo kar iz sklede.
Dober tek!
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV