Zadovoljna.si
Vanilijevi kolački (mafini)

Recepti

RECEPT: Vanilijevi kolački (mafini)

LSŽ
05. 11. 2009 14.00
0

Preprosta in hitro pripravljena sladica

Vanilijevi kolački (mafini)
Vanilijevi kolački (mafini) FOTO: iStockphoto

Za 12 kolačkov

125 g masla pri sobni temperaturi
125 g moke
125 g sladkorja
2 poravnani žlički pecilnega praška
1 zavojček vanilijevega sladkorja z delčki vanilije
2 jajci
2 žlici sladke smetane ali mleka

Za glazuro in okras

150–200 g sladkorja v prahu
malo limoninega soka
tuba rdeče, modre in/ali rumene barve za živila
sladkorne perlice, mrvice, rožice ...

Najprej vklopimo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj.
Vse sestavine, razen mleka, stresemo v posodo multipraktika ali kakšnega drugega sekljalnika. Maslo prej narežemo na kocke, moko, sladkor, pecilni prašek in vanilijev sladkor kar stresemo, na koncu pa ubijemo še obe jajci. Na kratko pomiksamo. Čim je masa poenotena, dodamo smetano ali mleko in še enkrat za par sekund bliskovito pomiksamo.

V pekač za mafine z dvanajstimi luknjami razporedimo papirnate modelčke – za to zadolžimo otroke, z drobnimi prstki bodo lažje ločili plasti papirja. Z žličko z dolgim ročajem zdaj skušamo čim bolj natančno zadeti vdolbinice: v vsako damo najprej po eno žlico mase, nato kolikor toliko enakomerno razporedimo še preostalo maso, popolnoma enakomerno nam itak ne bo uspelo. Brez kompliciranja potisnemo v pečico, potem pa naj otroci strmijo v steklena vrata pečice in opazujejo, kako kolački naraščajo.

Ko so zlato zapečeni, to je po kakšnih 15 do 20 minutah, jih vzamemo iz pečice. Ali so gotovi, preverimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino največjega kolačka – če zobotrebec ostane čist, so nared. Poberemo jih iz pekača in zložimo na rešetko ali na drug pekač, kjer naj se ohlajajo.

Medtem pripravimo slikarsko delavnico: za osnovno belo glazuro v skledo stresemo sladkor v prahu in dodamo limonin sok, najprej eno žlico, nato po kapljicah. Ves čas mešamo. Najprej se nam bo zdelo, da je zmes še zelo suha, vendar pazljivo, saj lahko kaj hitro postane preveč tekoča. Glazura mora biti gosta kot kisla smetana. Če ni, po potrebi dodamo še kakšno kapljico vode.

Zdaj zmes razporedimo po skodelicah: če želimo roza glazuro, ji dodamo kapljico rdeče, če nebeško modro, kapljico modre... Vse drugo je umetnost, navdih in otroška igra.

Kolačkom po potrebi prirežemo vršičke, nato pa jih oblijemo z glazuro. Vrh vsakega kolačka položimo dobro žličko glazure, ki se bo lepo raztekla in razporedila. S sladkornimi perlicami in mrvicami pa kolačke krasimo urno, da se nam glazura prej ne zasuši.

Pri pripravi slastnih vaniljevih kolačkov in še kakšnih drugih jedi vam bodo gotovo koristili nasveti, ki vam jih v tedenski oddaji Ljubezen skozi želodec zaupata Valentina Smej Novak in Luka Novak.

Ekipi Zadovoljna.si in Ljubezen skozi želodec vam želimo dober tek!

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 582