Zadovoljna.si
image (28)

Recepti

RECEPT: Zabeljena p'lenta

LSŽ
11. 11. 2009 10.00
0

Vse do začetka 20. stoletja je bila koruzna polenta med revnejšim prebivalstvom pogost nadomestek za kruh. Že nekaj časa pa velja za izvrstno jed, ki jo lahko ponudimo na najrazličnejše načine. Tokrat vam ponujamo recept za zabeljeno polento.

Za 6 do 8 oseb potrebujemo:

1 kg domače koruzne moke
4 l vode
ščep soli
1 l toplega mleka
300 g planinske (sladke) skute
1 pest nasekljane pancete
2 žlici masla
100 g sira tolminca

V rahlo osoljen krop umešamo grobo, na kamen mlet koruzni zdrob. Med počasnim mešanjem polento kuhamo približno 45 minut. Po potrebi dolivamo vrelo vodo, da se polenta ne izsuši preveč.

V toplem mleku razžvrkljamo planinsko skuto. Na maslu popražimo panceto. Sir grobo naribamo.

Kuhano polento nalijemo v pekač, prelijemo z mlečno-skutno mešanico, potresemo s polovico sira, mrežasto zarežemo in potisnemo v peč na 175 stopinj za približno pol ure, da se zlato zapeče.

Pečeno polento potresemo z drugo polovico tolminskega sira in jo prelijemo z zabelo iz masla in pancete.

Kako pripravite zabeljeno p'lento in še druge jedi, s katerimi si popestrite Martinovo pojedino, si poglejte v tedenski oddaji Ljubezen skozi želodec. Tokrat sta Valentina Smej Novak in Luka Novak obiskala Frankotove v Kobaridu.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646