Zadovoljna.si
Ženske z migreno v mladosti so bolj nagnjene k pridobivanju kilogramov.

Novice

Dekleta z migreno se hitreje redijo

Reuters
26. 02. 2011 11.51
0

Dekleta, ki trpijo zaradi migren, so bolj kot njihovi vrstniki podvržene pridobivanju odvečnih kilogramov v odraslosti, so ugotovili raziskovalci.

Skupina raziskovalcev je ugotovila, da je štirideset odstotkov žensk, ki so v otroštvu trpele zaradi migren, po dopolnjenem osemnajstem letu pridobilo dodatnih 10 kilogramov. Za primerjavo, toliko kilogramov je po osemnajstem letu pridobilo sicer 30 odstotkov žensk, ki niso nikoli imele migren.

Michelle A. Williams z Univerze Washington, ki je vodila raziskavo, je skupaj s sodelavci analizirala podatke 3.700 žensk. V pogovorih s temi ženskami so ugotovili, da so kar eni od šestih diagnosticirali migreno, ko so pogledali podatke o teži, so ugotovili, da so migreno diagnosticirali eni od štirih žensk s čezmerno težo. Ob tem so izločili druge faktorje, kot je visok krvni pritisk ali kajenje.

Povezavo med odvečno težo in glavoboli je pokazala že raziskava leta 2009, v kateri so ugotovili zmanjšanje pogostosti glavobolov pri otrocih, ki so jih zdravili zaradi te tegobe in so ob tem shujšali. Takšnega izboljšanja pa niso opazili pri njihovih vrstnikih, ki so obdržali enako težo oziroma so se zredili.

Je debelost povezana z migrenami?
Je debelost povezana z migrenami? FOTO: iStockphoto


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604