Zadovoljna.si
Sončenje

Novice

Kako se na dopustu povsem 'odklopiti'?

M.K.
09. 07. 2014 09.50
0

Poletje je čas počitnic in zato ne preseneča, da je za večino to najlepši čas v letu. A tudi če se odpravljajo na dopust v sanjsko destinacijo, je številnim počitnikarjem izredno težko resnično povsem pozabiti na delovni vsakdan in službene obveznosti. Kako si pomagati?

Dopust naj bi bil čas, ko se povsem sprostite in tudi svoji duši ter možganom privoščite počitnice.
Dopust naj bi bil čas, ko se povsem sprostite in tudi svoji duši ter možganom privoščite počitnice.FOTO: iStockphoto
Težave v službi in spomini na natrpan vsakdanji urnik pogosto preprečijo, da bi na dopustu lahko resnično spustili 'možgane na pašo'. A čeprav se vam morda zdi, da nekatere manjše obveznosti, kot je preverjanje službene elektronske pošte, ne bodo vplivale na sproščenost vašega počitnikovanja, to ni povsem res - tudi vaši živci potrebujejo počitek in službene zadeve jih pri še tako konkretnem prizadevanju ne bodo pustile pri miru. Priznan psiholog Michael Thiel je pred vrhuncem dopustniške sezone medijem zaupal nekaj praktičnih nasvetov, kako se lahko na dopustu povsem sprostite in tudi svoji duši ter možganom privoščite počitnice.

1. Naj vas prevzame veselo pričakovanje dopusta!

Že pred odhodom na zaslužen dopust se spravite do tega, da vas prevzame počitniško vzdušje. Na spletu preglejte fotografije destinacije, kamor se odpravljajte, preverite, kaj se splača ogledati, kje v bližini ponujajo dobro hrano in zabavo po vašem okusu. Pri ustvarjanju počitniškega vzdušja vam poleg raziskovanja lahko pomaga tudi glasba, ki je značilna za tiste kraje ter priprava hrane, ki na tistem območju velja za specialiteto.

Vse, kar vas vrže iz vsakdanje rutine, pomeni tudi določeno mero stresa, zato se tudi na dopust splača odpraviti 'počasi', korak za korakom.
Vse, kar vas vrže iz vsakdanje rutine, pomeni tudi določeno mero stresa, zato se tudi na dopust splača odpraviti 'počasi', korak za korakom. FOTO: iStockphoto
2. Dajte telesu in duši čas, da se privadita na dopust!

Vsaj tri dni dopusta namenite temu, da se telo in um navadita na mirovanje. Vse, kar vas vrže iz vsakdanje rutine, pomeni tudi določeno mero stresa, zato se tudi na dopust splača odpraviti 'počasi', korak za korakom, s postopnim privajanjem. Prav zaradi tega večina strokovnjakov priporoča, da si v poletnem času ljudje privoščijo vsaj dva tedna dopusta v kosu. Ne samo duša, tudi telo se mora navaditi – na drugačno klimo, hrano, poležavanje in podobno.

3. Prepustite se!

Že pred odhodom na dopust se sprijaznite, da si ne boste mogli ogledati vsega. Prav zato počitnic nikar ne načrtujte do potankosti natančno in nikar ne izdelujte urnika ali časovnice. Prepustite se pohajkovanju po neznanem, ne pustite se motiti pri prebiranju najljubše revije ali zanimive knjige, plešite v ritmih za destinacijo značilne glasbe in izklopite vsa sredstva, ki bi vas utegnila ponovno povleči v natempiran vsakdan. Sestankov, dogovarjanj in obveznosti imate že čez leto dovolj, kajne?

4. Nikar ne pričakujte preveč!

Popolnejši kot bi naj bil dopust, višja so običajno pričakovanja potujočih. To je po mnenju priznanega psihologa napaka, saj se ravno s tovrstnih dopustov običajno vračamo najbolj razočarani. Če poleg tega na počitnice s seboj v potovalnem kovčku prinesemo še vsakodnevne težave v odnosu ter službi, pa se naš dopust lahko hitro sprevrže v vesoljni potop. Nenadoma nič več ni tako, kot je bilo na fotografijah v prospektih ter na spletu in motiti nas začne vsaka malenkost. Da se temu izognete, je še kako pomembno, da se na dopust odpravite brez posebnih pričakovanj – le tako se boste namreč lahko vrnili polni pozitivnih vtisov in predvsem spočiti.

Prepustite se pohajkovanju po neznanem, ne pustite se motiti pri prebiranju najljubše revije ali zanimive knjige, plešite v ritmih za destinacijo značilne glasbe in izklopite vsa sredstva, ki bi vas utegnila ponovno povleči v natempiran vsakdan.
Prepustite se pohajkovanju po neznanem, ne pustite se motiti pri prebiranju najljubše revije ali zanimive knjige, plešite v ritmih za destinacijo značilne glasbe in izklopite vsa sredstva, ki bi vas utegnila ponovno povleči v natempiran vsakdan.FOTO: iStockphoto

5. Nikar ne delajte to, kar počnejo drugi!

Ker svoje najdražje v hitrem tempu vsakdanjega življenja premalo vidimo, pogosto pričakujemo, da bomo zamujeno lahko nadoknadili na dopustu in se zato trudimo, da se tam vseh dejavnosti lotimo skupaj. A preveč bližine s partnerjem lahko škoduje – tako doma kot na dopustu. Hitro se namreč lahko začnemo počutiti utesnjeno, lahko dobimo občutek, da nismo mogli uresničiti naših želja, ker smo se ves čas morali ozirati na nekoga drugega in upoštevati njegove želje. Tudi na dopustu je zato še kako priporočljivo, da partnerja vsaj eno dejavnost opravljata ločeno, da se lahko zvečer pogovarjata o tem, kar sta doživela.

6. Na dopust zastonj – z mislimi!

Tudi če sodite med tiste, ki si dopusta ne morejo privoščiti, ni potrebno, da ste prikrajšani za počitek vaših možganov ter duše. Preprosto si vzemite nekaj dni dopusta, se večkrat na dan udobno namestite in zaprite oči. Dihajte globoko in enakomerno. Poglobite se v svoje misli in pobrskajte po spominu ter prikličite kakšen nepozaben trenutek, ki ste ga preživeli v naravi, med kakšnim lepim sprehodom po gozdu ali po plaži. Začutite tople sončne žarke, vroč pesek ali hladno travo pod nogami ter globoko vdihnite svež zrak in ga zadržite približno pet sekund. Nato počasi izdihnite. Vajo ponovite desetkrat, ob tem pa se v podzavesti ves čas potikajte po krajih, ki jih imate najraje. Tako se boste tudi v zavetju doma lahko odpočili in si napolnili baterije ter se pripravili na nove izzive.

Tudi če se med dopustom ne boste odpravili na morje, duši in telesu privoščite oddih.
Tudi če se med dopustom ne boste odpravili na morje, duši in telesu privoščite oddih.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561