Zadovoljna.si
Pasivno kajenje

Novice

Otroci očetov kadilcev tvegajo levkemijo

Z.N.
15. 12. 2011 16.22
0

Pri otrocih, katerih oče je bil v času spočetja reden kadilec, je možnost, da bodo zboleli za levkemijo za 15 odstotkov večja kot pri otrocih nekadilskih staršev, je pokazala nova raziskava. Tudi spermiji, poškodovani zaradi tobaka, namreč še vedno lahko oplodijo jajčece.

kajenje
kajenjeFOTO: iStockphoto

"Rezultati študije so pokazali, da na razvoj levkemije pri otrocih močno vpliva dejstvo, ali je bil otrokov oče ob spočetju kadilec ali ne," je povedala vodja raziskave Elizabeth Milne. Ali je mati kadilka ali ne, naj na razvoj levkemije pri otrocih ne bi imelo vpliva. Raziskavo so opravili na inštitutu Telethon za raziskave s področja zdravja otrok v Avstraliji. Levkemija je pri otrocih sicer najpogostejša oblika raka. Strokovnjaki o življenjskih navadah izprašali starše okoli 300 otrok, ki bolehajo za levkemijo, in starše 800 zdravih otrok. Levkemiji so bili otroci, katerih očetje so v času spočetja pokadili okoli 20 cigaret dnevno, za 44 odstotkov bolj izpostavljeni, zbolelo pa jih je kar 15 odstotkov več kot otrok staršev nekadilcev.

Poškoduje se DNK-zapis, ne vpliva pa na učinkovitost spermijev

Tobak je poln toksinov, med drugim tudi karcinogenov, ki naj bi poškodovali celice, ki proizvajajo spermo, a naj ne bi vplivali na učinkovitost spermijev. "Spermiji s poškodovanim DNK-zapisom lahko še vedno oplodijo jajčece," je povedala Milne. "In to ima lahko hude posledice pozneje v času razvoja otroka." Na razvoj levkemije naj ne bi vplivalo le kajenje, temveč tudi drugi dejavniki, kot recimo izpostavljenost sevanju in izpostavljanje pesticidom ter drugim strupom matere v času nosečnosti.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561