Zadovoljna.si
Pes in mačka

Novice

Pes odkriva diabetes

Z.L.
21. 05. 2012 11.10
0

S sosednje Avstrije prihaja zanimiva vest. Odkrili so, da psiček, meščanček med labradorcem in kraljevim kodrom, ki sliši na zanimivo ime 'Keks', lahko reši življenja ljudi, ki bolehajo za diabetesom. Simpatični štirinožec namreč z vohom zaznava drastično spremembo ravni sladkorja v krvi ter s smrčkom bolnika opozori na nevarnost. Pasji genij že dva meseca noč in dan bdi nad petletno deklico Nelly iz pokrajine Salzburg, ki že od svojega drugega leta boleha za presnovnimi motnjami.

Pes in mačka
Pes in mačka FOTO: iStockphoto

Na prvi pogled za simpatičnega mešančka nihče ne bi rekel, da je nekaj posebnega, a dejstvo je, da 'Keks' lahko reši življenje obolelih za diabetesom. Že dva meseca domuje pri družini petletne deklice Nelly v Salzburgu, kjer noč in dan nadzoruje raven sladkorja v njeni krvi. Z izostrenim vohom namreč zazna previsoko ali prenizko raven krvnega sladkorja in deklico s smrčkom opozori na spremembo. Če ta ne reagira takoj, jo še enkrat dregne, tokrat nekoliko močneje in če dekletce še kar ne ukrepa, začne lajati. Starši ji takoj izmerijo raven sladkorja v krvi in do sedaj se še je vsakokrat izkazalo, da je imel 'Keks' prav. Seveda je za dobro opravljeno nalogo nagrajen s priboljškom. Nelly boleha za diabetesom tipa ena in zato raven glukoze v njeni krvi zaniha do štirikrat na dan, kar je lahko ob nepravočasnem ukrepanju tudi usodno. Elisabeth Färbinger, trenerka psov v enem izmed salzburških društev in 'Keksova' učiteljica, je povedala, da je usposabljanje trajalo devet mesecev, začelo pa se je z ovohavanjem Nellyjinih oblačil, ki so služila kot poskusni vzorci. V naslednjih mesecih bo trenerka psa poskušala naučiti tudi, kako ponoči čim bolj diskretno zbuditi Nelly in njene starše ter jih opozoriti na morebitne nevarne spremembe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561