Zadovoljna.si
Računalnikov raje ne držite v naročju ...

Novice

Sevanje WiFi povezav uničuje spermije

Ni.J.
29. 11. 2011 15.22
0

Sevanje, ki ga povzročajo brezžične povezave, lahko močno poškoduje spermije in vpliva na plodnost moških, so pokazale najnovejše raziskave, ki jih je opravila skupina argentinskih znanstvenikov. Moški bi morali biti zato pri uporabi prenosnih računalnikov zelo pazljivi.

Računalnikov raje ne držite v naročju ...
Računalnikov raje ne držite v naročju ...FOTO: iStockphoto

Nove raziskave so pokazale, da lahko uporaba prenosnega računalnika, priključenega na brezžično omrežje, močno vpliva na plodnost moških. Tveganje naj bi bilo največje, če moški prenosnik uporablja tako, da ga ima v naročju. Ko je brezžična povezava vzpostavljena, naj bi nastalo močno elektromagnetno valovanje, ki naj bi poškodovalo spermije. Argentinski znanstveniki so pod drobnogled vzeli vzorce 29 zdravih moških. Nekaj kapljic sperme so kanili na prenosni računalnik in se povezali v omrežje prek brezžične povezave ter začeli prenašati različne datoteke z interneta, tako da je bil računalnik ves čas v pogonu. Po štirih urah je bil določen odstotek sperme že uničen zaradi močnega sevanja. Četrtina spermijev je bila že popolnoma uničenih in so se nehali gibati, 'zdravih' pa je ostalo le 14 odstotkov semenčic. 

internet in alkohol
internet in alkohol FOTO: iStockphoto

Pri analizi so ugotovili, da je bilo v kar 9 odstotkih spermijev poškodovan DNK-zapis, poškodovalo pa naj bi ga elektromagnetno sevanje."Raziskava je pokazala, da uporaba prenosnika, vključenega v brezžično omrežje, če ga uporabnik uporablja kar v naročju, torej v bližini moškega spolnega organa, močno vpliva na plodnost moških," je povedal vodja raziskave Conrado Avendano iz Nascentisovega centra za reproduktivno medicino v Cordobi. "Zaenkrat še nismo ugotovili, ali enako škodo povzročajo vsi prenosniki, priključeni v omrežje prek brezžične povezave, in niti, kakšen način uporabe lahko ta učinek še poveča." Držanje prenosnega računalnika v naročju naj bi škodilo tudi, ker se pregreva in s tem segreva naše telo na temperature, pri katerih se sperma lahko poškoduje. Hkrati so vzorce istih moških postavili še pod prenosnik, ki ni ni bil priključen v omrežje prek brezžične povezave, a so bile spremembe zanemarljive. Pri spermijih, nekoliko oddaljenih od prenosnika, je bilo neaktivnih le 14 odstotkov spermijev, DNK pa so imeli le 3 odstotki semenčic. Podobno kot računalniki naj bi na plodnost vplivali tudi nekateri mobilni telefoni.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 561