Velika noč je največji krščanski praznik, obenem pa tudi pravcati festival šunke, pirhov, potice in drugih dobrot, ki razvajajo tako oči kot tudi brbončice. Za številne ta praznik predstavlja izjemno skušnjavo, sploh, če so se ob novem letu zaobljubili hušanju ali so sredi projekta 'plaža 2024'.
Oboji se bodo najbrž poskušali velikonočnemu praznovanju ob bogato obloženih mizah izogniti, za kar pa po besedah prehranskega svetovalca Jerneja Ogrina ni nobene potrebe. Prepričan je namreč, da pri zdravih ljudeh ni nikakršne potrebe po odrekanju določeni vrsti živil, temveč je vsa skrivnost v optimalnem odmerjanju.
Kaj to pomeni v praksi?
Kot je ustanovitelj programa Zadnja dieta in Lidlov ambasador, ki pripravlja vsebine za rubriko Hud Fud na Instagram profilu Lidl Slovenija, pred dnevi povedal v našem POPkastu, je klasična prehranska piramida v osnovi še vedno aktualna, jo je pa za lažjo predstavo morda bolj smiselno zamenjati z jedilnim krožnikom. Če želite pripraviti hranljiv in uravnotežen obrok, je potrebno površino tega krožnika najprej razdeliti na pol, nato pa eno polovico še na dve četrtinki. Tako dobite osnovo za serviranje obroka.
Ena četrtina krožnika naj bo rezervirana za bogat vir beljakovin. To so lahko pusto meso, riba, izdelki iz soje, stročnice, jajca, mlečni izdelek ipd. Drugo četrtino krožnika velja zapolniti s polnovrednim virom ogljikovih hidratov (krompir, ajdova kaša, polnozrnate testenine, polnozrnati kruh). Tako vam ostane še polovica krožnika, ki jo naj zasede ena ali več vrst zelenjave oziroma sadja . Na ta način boste namreč telesu zagotovili vsa hranila, ki jih potrebuje za premagovanje vsakodnevnih izzivov.
Razmerja na krožniku lahko nekoliko prilagodite (recimo na 3 tretjine), prav tako je nujno upoštevati življenjski slog. Fizično bolj aktivni ljudje bodo namreč potrebovali več hranil kot nekdo, ki večino dneva presedi. Vsekakor pa velja biti zmeren pri dodajanju maščob in čim manj posegati po ocvrti hrani, ki je zelo mastna in posledično tudi izjemno kalorična. Previdnost ne bo odveč niti pri solatah: preveč olja ali preliv lahko namreč hitro močno povečata kalorično vrednost sicer povsem uravnoteženega solatnega krožnika, sestavljenega iz raznovrstne zelenjave, piščanca in stročnic.
Kako torej poskrbeti za uravnotežen velikonočni obrok?
Uravnotežene velikonočne pojedine se po mnenju Jerneja Ogrina lahko lotimo na različne načine. Pri najbolj osnovnem ne spreminjamo vsebine obroka, temveč samo prilagodimo količine zaužite hrane in poskušamo biti pozorni na to, kolikšen delež na krožniku predstavlja katera skupina živil. Prav tako ne pretiravamo s potico in drugimi sladkimi dobrotami - gre za sladice, zato si jih privoščimo ob koncu obroka, v majhnih količinah.
Ta en dan ne bo vplival na naše prehranjevalne navade, zato ni potrebe po kompliciranju. Je pa pametno izbirati po kakovostnih živilih in jedeh: če že pojemo manj, naj bo to res okusno in kakovostno. V trgovinah Lidl so zato tako, kot pred vsakimi prazniki, tudi tokrat že na voljo premium izdelki Deluxe, s katerimi lahko pričarate razkošno gurmansko doživetje in pripravite popoln večhodni meni po ugodni ceni, ki bo ustregel še tako zahtevnim okusom. Če nimate ideje, kako uporabiti bogat nabor izdelkov vrhunske kakovosti, lahko pobrskate med Lidlovimi recepti, kjer boste zagotovo našli navdih za zajtrk, kosilo, večerjo in vse vmes.
V Lidlu so poskrbeli tudi za velikonočno sladkanje. Mali in veliki sladkosnedi se boste zagotovo razveselili velikonočnih priboljškov Favorina. Izbirate lahko v bogati ponudbi čokoladnih zajčkov, pisanih jajčk, polnjenih bonbonov in slastnih velikonočnih peciv - po Tvoji Lidl ceni, seveda. Na svoj račun bodo v Lidlu prišli tudi vsi, ki si sladke dobrote radi pripravijo kar sami: izdelki Belbake vam bodo namreč pomagali ustvariti prave pekovske umetnine. Odkrijte vašo pekovsko žilico in presenetite svoje najdražje z domiselnimi in okusnimi slaščicami in pecivi za veliko noč.
Kaj storiti, če bi se vendarle radi izognili (pre)obilni velikonočni pojedini?
Če pa vas skrbi, da utegne velika noč porušiti zadane smernice prehranjevanja ali pa ste prepričani, da ob bogato obloženi mizi ne boste zmogli nadzorovati količine zaužite hrane, pa velja uvesti nekaj manjših sprememb v sestavi tradicionalnega velikonočnega obroka. Veliko lahko naredite z izbiro mesnine. Če denimo izberete bolj pusto meso, z manj vidne maščobe, lahko precej prihranite na energijskem vnosu in na vnosu nasičenih maščob. Enako velja za kruh; belo štruco lahko zamenjate za polnozrnat ali črni kruh.
Prehranski svetovalec je ob tem posebej opozoril na razne sladke dobrote: čokoladna jajca, zajčke, potice in druge sladke pregrehe, ki jih imamo zelo radi. Tudi tukaj je po njegovem mnenju osnovnega pomena količina. Opažam nek trend, da se potico obravnava skoraj kot nek glavni obrok. Moramo se zavedati, da je to sladica, tako kot kremšnita, torta, tiramisu. Potica ni glavni obrok, privoščimo si jo na koncu za nek manjši del našega vnosa in tako jo moramo tudi tretirati.
S čim lahko zamenjate potico?
V kolikor menite, da vam utegne potica predstavljati preveliko skušnjavo, jo lahko tudi preprosto zamenjate s kakšno manj kalorično sladico - morda z okusno korenčkovo torto iz bogate zakladnice Lidlovih receptov, ki je hranilno prav tako bogata, ima pa občutno nižjo energijsko vrednost.
Za pripravo velikonočne korenčkove torte boste potrebovali
125 g mletih mandljev
225 g moke
180 g rjavega sladkorja
150 g olja
1 žličke Natrona
0,5 žličke soli
250 g korenja
3 jajca
3 žlice jogurta
2 žlički cimeta
1 vrečka čokoladnih kapljic
Sladkorni preliv
250 g svežega sira
125 g sladkorja v prahu
125 g masla
1 vanilijev strok
1 vrečka čokolade za posip
V ponvi brez olja prepražite mlete mandlje.
Zmešate suhe sestavine, vmešate olje, naribano korenje, jogurt in eno jajce za drugim.
Nato vmešate čokoladne kapljice, testo vlijete v pekač in ga približno 30 minut pečete v pečici, ogrejemo na 180 C.
Nato torto vzamete iz pečice in jo pustite, da se ohladi v pekaču.
Za glazuro stepete kremni sir s sladkorjem v prahu in maslom ter vmešate zmlet vanilijev strok. Torto premažete s prelivom in jo okrasite s čokoladnimi okraski.
Sponzorirana vsebina