Zadovoljna.si
Utrujenost

Šport

Ste po treningu utrujeni? To je razlog, zakaj

N. Č.
21. 05. 2024 05.00
0

Nutricionisti so pojasnili, da je pomanjkanje nekaterih ključnih vitaminov in mineralov lahko glavni vzrok za veliko utrujenost po vadbi.

Telesna dejavnost je nujna za ohranjanje dobrega zdravja, tako duševnega kot telesnega. Redna vadba ima številne koristi za naše zdravje. Med drugim zvišuje raven energije, pomaga pri boljšem počutju, krepi kosti in mišice, ima pa tudi mnogo drugih pozitivnih lastnosti. 

Najboljše vaje za krepitev vratnih mišic
Preberi še
Najboljše vaje za krepitev vratnih mišic

Čeprav je normalno, da se po težki vadbi počutite najprej rahlo utrujeno, je to lahko tudi znak, da z vašim telesom nekaj ni v redu, sploh če vam delajo težave že najpreprostejše vaje. 

Nutricionisti poudarjajo, da je lahko razlog za utrujenost med in po vadbi pomanjkanje nekaterih ključnih vitaminov in mineralov.

Znaki, ki kažejo na to, da vam primanjkuje vitamina C
Preberi še
Znaki, ki kažejo na to, da vam primanjkuje vitamina C

Pomanjkanje hranil lahko prispeva k utrujenosti

Da bi imeli dovolj moči in energije za redno telesno aktivnost, je ključnega pomena zdrava in uravnotežena prehrana, vsaj tako ugotavljajo strokovnjaki. Za ohranjanje energije, moči in splošnega zdravja je nujno, da s hrano dobimo različna hranila. Še posebej pa pri naši športni uspešnosti izstopajo dva vitamina in en mineral, ki jih razkrivamo v nadaljevanju.

Ste po vadbi utrujeni? Morda vam primanjkuje vitamina B12.
Ste po vadbi utrujeni? Morda vam primanjkuje vitamina B12.FOTO: Shutterstock

Vitamin B12

Vitamin B12 se nahaja v številnih živilih. Najboljši viri tega hranila so živila živalskega izvora, kot so jogurt in sir, morski sadeži, govedina, jajca in nekatere vrste perutnine. Tveganje za pomanjkanje tega vitamina je večje pri veganih in vegetarijancih.

Ta vitamin je ključnega pomena za številne procese in reakcije, ki se odvijajo v našem telesu, toda ko gre za raven energije, ima vitamin B12 pomembno vlogo pri podpiranju zdravega živčnega sistema in nastajanju rdečih krvničk. 

Vsi so nori na to zelenjavo, vendar z njo nikar ne pretiravajte
Preberi še
Vsi so nori na to zelenjavo, vendar z njo nikar ne pretiravajte

Zdrave rdeče krvne celice (eritrociti) so potrebne za prenos kisika po telesu. Brez pravilno razvitih rdečih krvničk mišice in tkiva ne bodo prejeli kisika, ki ga potrebujejo za podporo med vadbo. Če ste opazili, da nimate motivacije za vadbo, je lahko razlog pomanjkanje tega vitamina, saj so nizke ravni vitamina B12 povezane tudi z večjim tveganjem za depresijo.

Morda vam primanjkuje vitamina D ...
Morda vam primanjkuje vitamina D ...FOTO: AdobeStock

Vitamin D

Vitamin D je zelo pomemben za zdravje in dobro počutje, naravno pa ga najdemo v le redkih živilih. Številna živila, kot so mleko, pomarančni sok in nekateri kosmiči za zajtrk, so obogatena z vitaminom D, da lahko povečamo njegov vnos. 

Poznate biotin? Pomanjkanje lahko povzroči izpadanje las
Preberi še
Poznate biotin? Pomanjkanje lahko povzroči izpadanje las

Drugi način pridobivanja vitamina D je sončna svetloba. Ko koža absorbira sončno svetlobo, spodbuja nastajanje vitamina D v telesu. Študije so pokazale, da mnogim ljudem primanjkuje tega pomembnega hranila. 

Vitamin D je nujen za pravilno delovanje imunskega sistema, pa tudi za zdravje kosti in mišic. Zato so ustrezne ravni vitamina D bistvenega pomena za dobro vadbo brez občutka izčrpanosti. Poleg tega je ta vitamin pomemben tudi za okrevanje po vadbi.

Ne pozabite na hrano, ki je bogata z železom.
Ne pozabite na hrano, ki je bogata z železom.FOTO: Adobe Stock
Mineral, ki je pomemben tudi za nego kože
Preberi še
Mineral, ki je pomemben tudi za nego kože

Železo

Železo je esencialni mineral, ki igra ključno vlogo pri transportu kisika po telesu. Povečuje proizvodnjo energije in pomaga pri sintezi DNK. Dober vir železa so tako živalski proizvodi kot rastlinska hrana, vendar ima naše telo raje železo iz živalskih virov, ker se bolje absorbira. Glede na to, da je železo bistveno za transport kisika po telesu do organov, tkiv in mišic, je lahko, če je raven tega minerala v telesu prenizka, vzrok za pojav utrujenosti pred, med in po vadbi.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: zena.net.hr

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 582