Da bi se v prihajajočih mesecih lahko izognili morebitnim prehladom in virozam, morate okrepiti svoj imunski sistem. Strokovnjaki priporočajo, da posegate po hrani, ki vsebuje visoko kakovostne maščobe, saj so te tiste, ki krepijo delovanje celičnih ovojnic. Uživajte sezonsko sadje in zelenjavo, ki sta bogata z vitamini in minerali, med obroki si privoščite zdrave prigrizke, kot so mandlji, ter se izogibajte uživanju izdelkov iz bele moke, sladkarij in slanih prigrizkov, ravno tako tudi pijač z dodanimi sladkorji.
BUČE
Buče so odličen vir vitaminov in mineralov, ki bodo pred zimo naše telo dodobra nahranile s številnimi vitamini in minerali. So izjemno zdrave, saj so bogate z antioksidanti, hkrati pa vsebujejo malo kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki pazijo tudi na svojo linijo. Buče vsebujejo vitamine (B1, B2, K) in minerale, še posebej kalij, cink in magnezij. Bogate so z betakarotenom, krotenidom, ki se v telesu spremeni v vitamin A. In prav betakaroten je tisti vitamin, ki je zelo pomemben za krepitev imunskega sistema. Študije so pokazale, da vitamin A krepi imunski sistem in pomaga pri boju zoper infekcije. Ljudje s pomanjkanjem vitamina A pa imajo nasprotno lahko oslabljen imunski sistem.
Buče so bogate z vitaminom C, ki spodbuja proizvodnjo belih krvničk in na ta način imunskemu sistemu pomaga delovati bolj učinkovito ter skrbi za hitrejše celjenje ran. Poleg tega so buče dober vir vitamina E, železa in folatov, ki so pomembni za močen imunski sistem.
Da bodo buče med pripravo izgubile čim manj koristnih snovi, ki so v njih, svetujemo, da jih, narezane na večje kose, skuhate na način "al dente".
MANDLJI
Oreščki so polni zdravih in dobrih maščob, a mandlji so tisti, ki imajo najmanj kalorij. 23 mandljev vsebuje približno 14 gramov maščob, kjer je 9 gramov mononenasičenih, 3 in pol grama maščob pa polinenasičenih. Mandlji vsebujejo veliko vitamina E, ki je pomemben za zdrav imunski sistem. Poleg tega vsebujejo veliko zdravih maščob, vlaknin, beljakovin in drugih mikrohranil, kot je magnezij. Zdravstvene koristi mandljev naj bi bile nižji krvni sladkor, znižan krvni tlak in nižja raven holesterola.
INGVER
O pozitivnih učinkih, ki jih ima ingver na naše telo in zdravje, je bilo napisanega in povedanega že veliko. Gre za začimbo, ki bi morala biti zlasti v hladnejši polovici leta ves čas na vašem seznamu vsakodnevnih živil. Je prava bomba antioksidantov, pomaga lajšati slabost in težave z želodcem, pomagal naj bi pri bolečinah v mišicah po napornem treningu, zelo učinkovit pa je tudi pri krepitvi imunskega sistema. Dodajanje ingverja k vaši prehrani v kakršni koli obliki je torej odličen način preprečevanja bolezni v prihajajočih mesecih. Še posebej, če ste se zbudili z bolečim grlom. Olupite koreninico ingverja, jo narežite na kolute ter te kot običajen čaj za deset minut prelijte z vročo vodo. Ingverjev čaj, če vas boli grlo, zelo pomaga že s svojim malo ostrejšim okusom.
SLADEK KROMPIR
Še eno odlično sezonsko živili in dober vir betakarotena, ki ga telo spremeni v vitamin A, je sladek krompir. Vitamin A je del obrambnega mehanizma človeškega telesa pred škodljivimi prostimi radikali, ki lahko privedejo do prezgodnjega staranja in uničenja nekaterih vrst celic. Koža sladkega krompirja je polna mikrohranil, kot so mangan, baker in pantotenska kislina, zato ga pred peko ali kuhanjem nikar ne lupite.
Kakšen je torej recept za dober imunski sistem? Uživajte veliko sadje in zelenjave, skrbite za zadosten vnos vitaminov, čim več se gibajte na svežem zraku, izogibajte se alkoholu in sladkorju, poskrbite za zadostno količino spanca in si redno umivajte roke!
KIVI
Priljubljen sadež, ki je za uživanje primeren konec oktobra oziroma v začetku novembra, je bogat vir vitamina C, saj se ga v 100 g kivija nahaja kar 44 mg, kar predstavlja 55 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C. "Zaradi visoke vsebnosti vitamina C se izboljša absorpcija železa iz obroka, obenem pa je vitamin C tudi dober antioksidant, ki ščiti telo pred oksidativnim stresom in pomaga pri delovanju imunskega sistema. Poleg vitamina C kivi vsebuje tudi večje količine vitamina K, folata, kalija in bakra," pišejo na portalu Prehrana.si, ki jo urejata Nacionalni inštitut za javno zdravje in Inštitut za nutricionistiko.
ZELENI ČAJ
Zeleni čaj je bogat z antioksidanti polifenoli, ki zmanjšujejo tveganje za razvoj številnih bolezni, obenem pa krepi tudi imunski sistem. Za razliko od črnega čaja ima namreč zeleni čaj visoko raven epigalokatehin galata (EGCG), močnega antioksidanta, ki dokazano krepi imunski sistem. Obenem pa je tudi odličen vir aminokisline L-teanina, ki lahko pomaga pri proizvodnji nekaterih belih krvnih celic za krepitev vašega imunskega sistema.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV