Verjetno se sprašujete, zakaj imate pozimi večji apetit. Delno so za to gotovo krivi krajši dnevi in manj sončnih žarkov. Sonce namreč proizvaja hormon sreče – ker ga je pozimi veliko manj in smo večino časa doma, iščemo srečo in zadovoljstvo v drugih stvareh. Lahko si zajtrk ali malico popestrite z odličnimi piškoti s stročnicami. V nadaljevanju si preberite, katere stročnice vse poznamo in, zakaj, jih je dobro uživati.
Stročnice so ene tistih, ki v telesu nekaj časa pustijo občutek sitosti. Z njimi boste v telo vnesli veliko bogatih hranil. Fižol, grah, arašidi, čičerika in ostale stročnice so lahko super izbira za hiter in enostaven prehod k izboljšanju vaše prehrane in telesne teže. Uporabite jih lahko za pripravo odličnih juh ali hranilnih enolončnic. Odlične so tudi za zajtrk ali malico.
Vsem stročnicam je skupno, da so bogat vir rastlinskih beljakovin, vlaknin, vitaminov B-kompleksa in mineralov, poleg tega pa ne vsebujejo glutena. So tudi odlična zamenjava za meso, saj vsebujejo vegetarijanske beljakovine in manj nenasičenih maščob. Stročnice imajo lahko številne koristi za zdravje: vplivajo na zniževanje ravni holesterola in sladkorja v krvi ter izboljšujejo prebavo. Vaše črevesje in koristne bakterije, ki se nahajajo v njem, igrajo pomembno vlogo pri vašem zdravju, zato je lahko uživanje hrane, ki vsebuje črevesju prijazne vlaknine, izjemno koristno.
5 najbolj znanih stročnic in zakaj jih uživati
Čičerika je odličen vir vlaknin in beljakovin. Tako kot ostale vrste stročnic zelo hitro povzroči občutek sitosti, zato se je ne boste mogli prenajesti in hitro vas bo minila želja, da bi posegale po nezdravih živilih. Ena skodelica (164 gramov) kuhane čičerike vsebuje približno 269 kalorij. Lahko si jo pripravite v solati ali pa jo dodate enolončnici. Čičeriko in lečo najdete tudi v polnozrnatih piškotih GranCereale s stročnicami in čokolado. Poleg tega da imajo nizko energijsko vrednost, boste z njimi v telo vnesle tudi hranila.
Leča je odličen vir vegetarijanskih beljakovin in jo lahko uporabite kot dodatek k juham in enolončnicam. Ena skodelica (198 gramov) kuhane leče vsebuje približno 230 kalorij. Podobno kot čičerika lahko tudi leča pomaga pri zmanjševanju krvnega sladkorja.
Grah je tudi stročnica, poznamo pa veliko različnih vrst graha. Ena skodelica (160 gramov) kuhanega graha vsebuje približno 125 kalorij. Vlaknine hranijo zdrave bakterije v črevesju, zato lahko grahova vlaknina tudi izboljša vašo prebavo.
Fižol je še ena stročnica, ki jo predstavlja veliko različnih vrst. Ena skodelica (256 gramov) kuhanega fižola vsebuje približno 215 kalorij. Povečanje telesne teže je poleg visokega krvnega sladkorja tudi dejavnik tveganja za sladkorno bolezen in presnovni sindrom, vendar lahko fižol te dejavnike tveganja zmanjša.
Arašidi so dober vir nenasičenih maščob, beljakovin in vitaminov B. Zanimivo je, da so arašidi stročnice, kar jih ločuje od večine drugih vrst oreščkov. Ena skodelica (73 gramov) arašidov vsebuje približno 427 kalorij.
Koristi stročnic - Vsebujejo veliko hranil: beljakovine, vlaknine, vitamine B-kompleksa in minerale, poleg tega pa ne vsebujejo glutena. - Imajo lahko številne koristi za zdravje: vplivajo na zniževanje ravni holesterola in sladkorja v krvi ter izboljšujejo prebavo. |
Popestrite si hladne zimske dni s čajem ter piškoti GranCereale s stročnicami in čokolado, ki vsebujejo čičeriko in lečo . Zaužijete jih lahko ob čaju, kavi, odnesete jih lahko v službo in z njimi dopolnite zajtrk ali malico ali pa jih pospravite v nahrbtnik, ki ste ga pripravile za pohod ali sprehod s svojimi otroki.
Sponzorirana vsebina