Zlati sadež, hrana bogov in sadež zdravja in lepote. To je le nekaj imen, ki jih je skozi stoletja dobil kaki, ki še danes velja za enega izmed najbolj okusnih in tudi zdravih jesenskih sadežev. Polna učinkovin ni le njegova notranjost, ampak tudi lupina, razlogov, zakaj bi si ga morale to sezono privoščiti večkrat, pa je kar nekaj. Poleg tega, da je prava vitaminska bomba vitaminov C in A, vsebuje tudi številne minerale in je bogat vir vlaknin.
Kot zanimivost naj izpostavimo, da so raziskave pokazale, da kaki vsebuje kar 5-krat več vitamina C kot na primer jabolko in tretjino manj kot citrusi ter 30-krat več vitamina A kot jabolko. Poleg tega vsebuje še kompleks vitamina B ter minerale, kot so železo, kalcij, fosfor, krom, baker, jod, selen in še druge rudnine, omeniti pa je treba tudi antioksidante, predvsem galokatekine in ketekine. 100 gramov kakija vsebuje okoli 70 kalorij oziroma 292 kilodžulov.
- poživlja, krepi imunski sistem in se uspešno bori proti stresu;
- znižuje holesterol in ima vrsto pozitivnih učinkov na ledvice, jetra in oči;
- učinkuje antimutagensko in antikarcinogensko;
- nahrani in osveži kožo;
- pomaga pri prebavi in razstrupljanju telesa;
- okrepi delovanje pljuč in srca.
Uporabite ga za nego kože
Če želite hitro osvežitev obraza, si lahko pomagate tudi z običajnim ali vanilijevim kakijem. Zadnjega narežite na tanke rezine in ga razporedite po obrazu. Za odpravljanje mastnega leska kože rezine pred uporabo pokapljajte z limoninim sokom. Po maski obraz sperite z mlačno vodo in zaščitite z vlažilno kremo.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV