Nepravilno kombiniranje živil lahko povzroči številne težave: od prebavnih motenj, napihnjenosti, vetrov, alergij in drugih neravnovesij, ki vplivajo na naše počutje in zdravje. Zdrav način prehranjevanja torej ne pomeni, da se osredotočimo le na eno zdravo živil, ampak moramo biti pozorni na celotni obrok in ali so živila na krožniku kompatibilna. Samo eno 'slabo' živil je dovolj, da obrok postane breme za naš želodec.
1. Kumare in paradižnik
Zlasti v poletnih mesecih, ko je na vrtu veliko zelenjave, si številni radi privoščijo solato iz paradnižnika in kumar, ki pa sta nekompatibilni živili. To pomeni, da ju nikoli ne bi smeli uživati skupaj, saj ju želodec predeluje drugače. Pojavi se lahko tudi želodčna kislina, do katere pride, ker telo drugače absorbira hranljive snovi iz paradižnika in kumar in posledično vpliva na prebavo. Kumare pa zelo rade povzročajo tudi zgago.
2. Sadje
Sadje je eno izmed tistih živil, ki bi jih morali vedno jesti samostojno, obenem pa sadja nikoli ne bi smeli jesti po obroku, če že, potem si ga privoščite pred obrokom, da ga bo imel želodec čas prebaviti. Sadje je namreč hitro prebavljivo, fermentacija pa lahko vpliva tudi na druga živila. To lahko povzroča trebušne krče, vetrove in napihnjenost. Najbolj pravilno je, da med sadnim obrokom in naslednjim obrokom preteče vsaj 30 minut.
Ovseni kosmiči in pomarančni sok
Številni dan radi začnejo s skodelico ovsenih kosmičev z mlekom ali jogurtom, zraven pa spijejo še korazec pomarančnega soka. O tem, zakaj pomarančni sok ni zdravo živilo smo pisali že TUKAJ, kombinacija z mlečnimi izdelki pa vse skupaj le še poslabša. Kislina v soku namreč uniči encim, ki je odgovoren za prebavo škroba in sesiri mleko. To povzroči obrambne mehanizme v želodcu in nastanek neprijetne sluzaste snovi.
Proteini in škrob
Ena izmed največjih napak, ki jih dela večina, je združevanje živil, ki vsebujejo proteine z živili, ki vsebujejo škrob. Proteini namreč potrebujejo kislo okolje, škrob pa alkalno, zaradi česar kombinacija teh živil povzroča napihnjen trebuh in vetrove. Kaj to pomeni v praksi? Da nikoli ne bi smeli jesti krompirja, testnenin in riža z mesom.
Stročnic nikoli ne jejte z jajci ali sirom
Če razmišljate o tem, da bi si za kosilo privoščili stročji fižol z jajci ali sirom, vam svetujemo, da še enkrat premislite. To je namreč zmagovalna kombinacija za napihnjenost in vetrove. Stročnic pa nikoli ne bi smeli kombinirati niti z ribami, mlekom, mesom ali jogurtom.
Sadje in jogurt
Kolikorat ste si za zajtrk že privoščili jogurt v kombiniaciji s sadjem in kmalu začutili nelagodje v želodcu? Kombinacija sadja in jogurta namreč vpliva na prebavo, ki se upočasni, spremeni se črevesna flora in začnejo se proizvajati toksini.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV