Če smo včasih verjeli, da je uživanje jajc v večjih količinah škodljivo, so številne raziskave v preteklih letih dokazale, da to ne drži. Jajca so namreč zelo pomemben vir beljakovin, esencialnih aminokislin, vitaminov in mineralov, zato si lahko brez pomislekov privoščite dve jajci na dan. Že z enim jajcem boste namreč telesu zagotovili 35 % dnevne potrebe po vitaminu D, če boste v obrok vključili tudi losos in sir, pa se boste brez težav izognili popoldanskemu pomanjkanju koncentracije in razpoloženja. Vitamin D namreč dokazano vpliva na razpoloženje in pomaga proti utrujenosti.
Poleg vitamina D in A, različnih vitaminov B so jajca tudi bogat vir holina, vitaminu podobna snov, ki vpliva na delovanje jeter in presnovo maščob. Celotno jajce sestavlja tudi 76 % vode, zaradi česar nima zelo visoke energijske vrednosti (133 kcal/100 g). Jajčni beljak je pretežno vodna raztopina beljakovin z visoko biološko vrednostjo in dobro izkoriščenostjo ogljikovih hidratov in mineralov, medtem ko ima jajčni rumenjak skoraj 50 % suhe snovi, ki jo sestavljajo predvsem maščobe (65 %) in beljakovine (33 %). Od mineralov jajca vsebujejo predvsem fosfor ter nekaj cinka in železa.
Z enim jajcem boste telesu zagotovili 22 % priporočljivega dnevnega vnosa selena, hranila, ki je zelo pomemben za ohranjanje močnega imunskega sistema in uravnavanja delovanja hormonov ščitnice. V enem jajcu je tudi 15 % dnevnega vnosa vitamina B2 oziroma riboflavina, ki hrano spreminja v energijo.
Pomaga pa tudi pri hujšanju, saj je bogat vit proteinov. Če si boste za zajtrk privoščili dve kuhani jajci, lahko izgubite 65 % kilogramov več, kot bi jih s hujšanjem izgubili drugače.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV