Če so zobje obarvani zaradi zunanjih dejavnikov, kot je določena hrana, pijača (pravi čaj, kava, rdeče vino) in slabe razvade (droge in cigareti), nam proizvajalci sredstev za ohranjanje zobne higiene obljubljajo uspeh že z zobnimi pastami, ki so dosegljive v sleherni trgovini. Te sicer lahko nekoliko prispevajo k posvetlitvi zob, vendar pa je njihova temeljna pomanjkljivost ta, da imajo določene stranske učinke. Če jih uporabljamo predolgo in preveč intenzivno, nam lahko te zaradi močnega drgnjenja zobne površine močno stanjšajo zobno sklenino in povečajo občutljivost zob na zunanje dražljaje, opozarjajo nekateri strokovnjaki. Tudi beljenje na dolgi rok naj bi poškodovalo zobe, zato si je še najbolje pomagati z naravnimi sestavinami.
In kako do belih zob na naraven način?
Jagode
Čeprav so rdeče barve, pomagajo pri beljenju zob in to s pomočjo kisline, ki s površine zob odstranjuje vso nakopičeno nečistočo.
Semena in oreščki
Med žvečenjem oreščkov in semen pomagate odstranjevati zobne obloge s površja zob. Seveda se ti zdravi prigrizki radi ujamejo med zobe, zato je še toliko bolj pomembno, da si jih po zaužitem obroku temeljito umijete.
Morda res ni najbolj dišeča sestavina na svetu, a čebula naj bi bila po mnenju strokovnjakov še kako pomembna za zdravje zob. Nima izrazite barve in ne bo pustila madežev na zobeh. Poleg tega poskrbi tudi, da si po po uživanju te zelenjave vsi umijejo zobe, saj ne želijo imeti neprijetnega zadaha.
Jabolka
Jabolka so trdo in čvrsto sadje, zato zahtevajo dovolj močne zobe, ki lahko brez težav zagrizejo vanje. Prav v tem pa je tudi njihova prednost, saj z grizenjem krepimo zobe in dlesni. Poleg tega nekatere sestavine v jabolku blagodejno vplivajo na zdravje zob in slino.
Brokoli
Za razliko od nekaterih drugih vrst zelenjave, brokoli praviloma ne ostane za zobmi, kar je seveda zelo pozitivno, saj ne bo vplival na zdravje zobne sklenine.
Sir
Ta sila okusna jed vsebuje veliko kalcija, za katerega je znano, da krepi zobe in dlesni. Poleg tega siri nimajo barve in zato ne puščajo grdih madežev na zobeh.
Pomaranča
Zaradi kisline, ki jo vsebujejo, lahko pomaranče ključno pripomorejo k naravnemu beljenju zob, a z njihovim uživanjem kljub temu ne gre pretiravati, saj lahko v prekomernih količinah hitro poškoduje sklenino.
Naredi sama!
Nič ni lepšega od lepega nasmeška, pri katere v oči padejo bleščeči beli zobje. Če se bliža zmenek ali pa pač imate težave z rahlo rumenkastim odtenkom zob in bi želeli imeti lepši nasmešek, preberite, kako lahko zobe pobelite sami, brez posebnih posegov.
Kaj potrebujete?
1 jagodo
½ male žličke sode bikarbone
Kaj storiti?
Pretlačite eno zrelo jagodo in dodajte ½ ,male žličke sode bikarbone. Nanesite zmes na zobe in pustite učinkovati 5 minut. Sperite usta z mlačno vodo in nato ščetkajte zobe, kot običajno.
Vaši zobje bodo v hipu videti bolj beli, zaradi dodatka jagode pa boste imeli v ustih prijetnejši okus.
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV