Zadovoljna.si
Kuhinja na kolesih

Oddaje

Matevž Šalehar Hamo se s potujočo kuhinjo podaja na Koroško

E.R.
19. 02. 2024 05.00
0

Matevža Šaleharja verjetno vsi poznate kot vrhunskega slovenskega glasbenika, tokrat pa se bo preizkusil v vlogi voditelja nove sezone kuharsko-etnološke oddaje s primesmi turizma.

Vrhunski glasbenik, kitarist in pevec Hamo je s svojo glasbeno skupino Tribute 2 love že mnogokrat prekrižaril Koroško, a je še nikoli ni spoznal in začutil tako od blizu. Blizu vonjev po domačem. Blizu iskrenim ljudem. V družbi lokalnih mojstrov je več tednov spoznaval posebnosti koroške kulinarike. S kuharskim tovornjačkom je drvel po koroških hribih in dolinah. S kolesom je spoznaval gorske kolesarske poti, se s kajakom vozil po pozdemlju Pece. Pripravljal kločeve nudlne in mežrli. Spoznaval srčne Korošice in Korošce. Kulinariko, ki temelji na delovnih in žuljavih rokah domačinov izpod Uršlje gore in Pece.

Matevž Šalehar Hamo je novi voditelj oddaje Kuhinja na kolesih.
Matevž Šalehar Hamo je novi voditelj oddaje Kuhinja na kolesih.FOTO: POP TV

Kot pravi Hamo: "Korošci so zgodovinsko težkokategorni delavci. Rudarji, gozdarji ... Če želiš z rokami skopati tisoč kilometrov rovov pod Peco, potrebuješ močno hrano. Tukaj sem bil v resni zmoti."

Posebej ga je presenetil Šentanel, kamor bi z veseljem povabil prijatelje: "To je čisto huda vasica na vrhu hriba, s katere se lahko lepo razgledaš po Koroški. Še v Avstrijo se vidi. Potem pa v jamo, v mežiški rudnik, če si upajo z biciklom ali s kajakom. Hudo, res priporočam."

Dobra novica za dober začetek dneva
Preberi še
Dobra novica za dober začetek dneva

Koroška kulinarika ima svoje posebnosti, ena izmed njih so grumpi: "To je isto kot ocvirki, samo boljše, je rekel Škrubi. Drugače pa kločevi nudlni. To je zelo podobno tortelinom ali nadevanim testeninam. Polnjene so s suhimi hruškami in najbolj zanimivo – lahko se jedo zabeljeni z grumpi, kot glavna jed, ali pa sladki, kot sladica. Kar unikatna zadeva."

Kako ne bi bili, saj so tudi Korošci in Koroška unikatni. Umaknjeni od mestnega vrveža razvijajo svojo kulinarično in turistično ponudbo, ki temelji na naravnih znamenitostih: gorah, jezerih in rekah.

Mailing

Oddaje

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Pridružite se Matevžu Šaleharju Hamu na kulinarično-etnološkem spoznavanju Koroške. Prvič že v soboto, 2. marca, ob 18.15 na POP TV!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646