Zadovoljna.si
Ščetko za zobe boste dezinficirali, če jo boste za 24 ur postavili v kozarec slane vode.

Argeta Delight

Slano, bolj slano ... preslano

Z.K.
05. 06. 2012 11.04
0

Nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji je zagotovo sol. Brez nje hrana ne bi imela pravega okusa, njena uporabnost pa se pri kuhi kar ne konča. Včasih so jo uporabljali za konzerviranje hrane, danes pa jo številni uporabljajo tudi pri odstranjevanju madežev in še marsičem. Vseeno pa sol le ni tako nedolžna, saj jo nekateri zaužijejo v prevelikih količinah, kar pa ima lahko negativen vpliv na naše zdravje.

Ščetko za zobe boste dezinficirali, če jo boste za 24 ur postavili v kozarec slane vode.
Ščetko za zobe boste dezinficirali, če jo boste za 24 ur postavili v kozarec slane vode.FOTO: iStockphoto

Kaj je sol?

Kuhinjska sol je v svežih živilih rastlinskega in živalskega izvora v razmeroma majhnih količinah, lahko pa jo obravnavamo tudi kot začimbo, ker jo dodajamo osnovnim živilom. V kuhinji je zagotovo najbolj pogosto uporabljena začimba. Vpliva na okus, teksturo in na obstojnost mesnih izdelkov, sirov, konzervirane zelenjave, kruha in krušnih izdelkov, vnaprej pripravljenih jedi ter veliko drugih živilskih izdelkov. Poleg specifičnega slanega okusa sol tudi poudari aromo izdelkov.

Ali je sol nevarna?

Sol sama po sebi sicer ni škodljiva za naše zdravje, saj je določena količina natrija nujno potrebna za uravnavanje osmotskega tlaka v našem telesu. Vseeno pa z vnosom soli v telo ne gre pretiravati, do česar pri ljudeh pogosto prihaja. Zaradi uživanja prevelikih količin soli so zdravstvene posledice lahko zelo resne, saj zvišujejo tveganost za povečanje krvnega tlaka in s tem tudi tveganje za bolezni srca in ožilja. Povečan krvni tlak velja za najbolj pogost vzrok umrljivosti v svetu, v Sloveniji pa naj bi imelo povečan krvni tlak od 35 do 40 odstotkov ljudi. Poleg težav s tlakom pa je čezmeren vnos soli povezan tudi z možnostjo nastanka sladkorne bolezni, osteoporoze, vodi lahko tudi v čezmerno telesno težo.

Koliko soli zaužiti?

Odraslemu človeku zadošča že 550 miligramov natrija dnevno, otrokom pa nekje do 300 miligramov, odvisno od njihove starosti. Odrasli in mladostniki lahko tako dnevno zaužijejo do pet gramov soli, približno za eno čajno žličko, otroci od enega do treh let do dva grama dnevno, od štirih do šestih let starosti pa tri grame, nekoliko starejši otroci pa do štiri grame dnevno. Po poročilih Svetovne zdravstvene organizacije Slovenci zaužijejo okoli 15 odstotkov soli v obliki začimb in dosoljevanja hrane pri mizi, 10 odstotkov soli v prehrani je že v svežih živilih, kar 75 odstotkov soli pa predstavlja kuhinjska sol, ki se dodaja v različnih fazah industrijske predelave in gostinske priprave hrane. Količina zaužite soli se poveča predvsem pri tistih, ki uživajo hitro pripravljeno hrano, v menzah in restavracijah.

Sodelujte v nagradni igri Argeta Delight in osvojite čudovite nagrade. Več podrobnosti TUKAJ.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646