Zadovoljna.si
Mehiško pozolo postrežejo ob božiču in drugih praznikih.

Novice

Božič poln dobrot

M.K.
24. 12. 2008 16.15
2

Na božični večer se na mizah po vsem svetu znajdejo različne dobrote, ki pa imajo kljub tradiciji zagotovo skupno to, da so okusne in slastne. Privoščimo si kratek sprehod po svetovnih mizah.

Večinoma je prehrana še vedno tradicionalno obarvana, čeprav tudi božični jedilniki vse bolj spreminjajo železno tradicijo in se usmerjajo k zdravi prehrani. Poglejmo, kaj na ta praznični dan ponujajo na različnih koncih sveta.

Vzhodna Evropa

Ena izmed dežel, kjer se strogo držijo tradicije, je Poljska, vendar pa tudi druge dežele vzhodne Evrope ne odstopajo prav veliko od tradicionalnega božičnega jedilnika. Na božični večer mora tako biti po krščanskem nauku na mizi dvanajst jedi, za vsakega apostola ena; pred tem se ves dan posti. Večerja se začne z juho, glavna jed pa je riba, običajno krap ali druge toplo pripravljene in marinirane ribe s krompirjevo solato za prilogo. Postrežejo pa tudi zelje in z gobami polnjene piroge. Za sladico pripravijo različne vrste kompotov s suhim sadjem. Kot pika na i božične večerje je skupno uživanje oblatov, ki simbolno ponazarja, da si bo družina tudi v prihodnje vse delila v duhu ljubezni in sprave.

Pirogi so tradicionalna božična jed na Poljskem.
Pirogi so tradicionalna božična jed na Poljskem.FOTO: iStockphoto

Južna Amerika in Mehika

Tudi južnoameriške dežele se držijo krščanske tradicije, a kljub temu veliko manj prisegajo na krščanski duh kot marsikje drugod po svetu, saj je njihova večerja bolj ali manj podobna severnoameriškemu prazničnemu jedilniku. Zaradi toplega podnebja se na jedilniku najdejo letnemu času primerna živila. Med špansko govorečimi državami latinskega temperamenta zagotovo najbolj izstopa Mehika. V osrednji Mehiki poleg različnega tropskega sadja in zelenjave na mizo postrežejo t. i. pozole, narejene iz govejega mesa ali svinjine, s koruzno kašo in omako iz rdečega čilija. Za sladico pa poseben čokoladni puding ali sladke tortilje, posute s sladkorjem in cimetom. Sicer pa se tradicionalni jedilnik v tej veliki deželi razlikuje od regije do regije.

Mehiško pozolo postrežejo ob božiču in drugih praznikih.
Mehiško pozolo postrežejo ob božiču in drugih praznikih.FOTO: iStockphoto

Združene države Amerike in Velika Britanija

V ZDA se na krožniku po navadi znajde kakšen puran, govedina ali svinjina z bogato prilogo in veliko slaščic. Zadiši po pitah različnih vrst (bučkina, jabolčna), brusnični omaki, maslenih keksih, sadnemu kolaču ... Ker je Amerika zelo raznolika dežela, se jedilniki tudi tu razlikujejo glede na etnično pripadnost in geografsko območje; v Novi Mehiki je prehrana že bolj podobna mehiški tradiciji, pa tudi ponekod na Havajih imajo svoj način praznovanja božiča.

Ameriška pita je sestavni del prazničnega jedilnika.
Ameriška pita je sestavni del prazničnega jedilnika.FOTO: iStockphoto

V Veliki Britaniji in na Irskem se božične prehrane lotijo podobno kot v drugih angleško govorečih državah; meso, običajno puran, (zelenjavna) priloga, krompir, tudi testenine. Za sladico pa je navada postreči božični puding. Njihova posebnost je, da začnejo obedovati šele po kraljevem božičnem sporočilu.

Kaj pa pri nas?

Tudi v Sloveniji prisegamo na komercialnejšo različico večerje. To pomeni: šunka, puran ali druga vrsta mesa s krompirjevo prilogo na tisoč in en način ter seveda poleg drugih sladic in drobnega peciva obvezno potica. Na krožniku pa se lahko znajdejo tudi kakšni skutni žličniki ali pečeno sadje in seveda dobro (domače) vino.

Slovenci prisegamo na potico.
Slovenci prisegamo na potico.FOTO: POP TV

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604