Marjana Peterman

Raziskava – polnozrnata hrana vsebuje preveč sladkorja
Strokovnjaki za prehrano velikokrat priporočajo konzumiranje polnozrnatih živil, saj ta vsebujejo veliko vlaknin, ki so koristne za naše zdravje. Zato je toliko bolj presenetila ugotovitev, do katere so se dokopali v raziskavi, ki so jo opravili na bostonski Harvard Medical School in objavili v reviji Public Health Nutrition. Trdijo namreč, da polnozrnata hrana lahko prekomerno redi.

Marjana Peterman: Prehranske afere so omajale zaupanje
Evropska komisija je predloge sprememb na področju nadzora nad hrano, ki so bili v pripravi kar nekaj časa, a je afera s konjskim mesom spodbudila hitrejšo vključitev določbe proti goljufijam s hrano v aktualno zakonodajo. Na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da podpirajo vse korake, ki bodo narejeni za preprečevanje goljufij s hrano, ker je bilo zaupanje v varnost oziroma kakovost hrane v preteklih mesecih zaradi afere s konjskim mesom močno omajano. O tem, kako varna je hrana pri nas in ali sploh vemo, kaj jemo, smo se pogovarjali z Marjano Peterman, prehransko strokovnjakinjo z ZPS.

V brezalkoholnih pijačah je lahko veliko sladkorja
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) potrošnike opozarja, da naj v brezalkoholnih pijačah – tako v sokovih kot vodah z okusom – preverijo količino sladkorja. Večina jih namreč vsebuje preveč sladkorja, po zadnjih raziskavah pa uživanje pijač s sladkorjem od 2,5 do treh decilitrov na dan poveča verjetnost za koronarno bolezen za 20 odstotkov.