Zadovoljna.si
Debelost

Novice

Maščoba okoli pasu ni edini dejavnik tveganja

Z. T.
14. 03. 2011 12.00
0

Kdor ima telo v obliki 'jabolka' ni nič manj zdrav od osebe, ki ima telo v obliki 'hruške', je pokazala raziskava. Zdravniki so namreč bili dolgo prepričani, da postava v obliki jabolka pomeni veliko večje tveganje za srčno-žilne bolezni.

Maščoba okoli pasu ni edini dejavnik tveganja.
Maščoba okoli pasu ni edini dejavnik tveganja. FOTO: Reuters
Postava v obliki jabolka pomeni, da se osebi maščoba kopiči okoli pasu in ne na bokih. Raziskava iz leta 2005 je pokazala, da osebe s takšno postavo trikrat bolj tvegajo srčni infarkt kot zgolj debele osebe. A analize na podlagi podatkov, ki so jih v 58 različnih študijah opravili s pomočjo 220 tisoč oseb, so pokazale, da morda ta teza ne drži najbolj.

Izkazalo se je, da maščoba okoli pasu nič bolj ne napoveduje možnosti srčnega napada ali bolezni srčno-žilnega sistema, kot debelost na splošno oziroma visok indeks telesne mase.

Nova študija je tudi pokazala, da bolj kot telesna teža oziroma oblika telesa na nevarnost smrtonosne bolezni vpliva to, kar je v krvi. Izkazalo se je namreč, da imajo velik pomen povišan pritisk, sladkorna bolezen in povišan holesterol velik pomen.

Raziskovalci sicer poudarjajo, da prevelike telesne teže ne gre zanemarjati, saj ta še vedno predstavlja največje tveganje za srčno-žilne bolezni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 604