Ples je šport, ki zahteva veliko energije, ravno tako mišice potrebujejo ustrezna hranila. Zato smo se odločili, da bomo v sklopu projekta S plesom do zvezd velik poudarek dali uravnoteženi prehrani. Poleg številnih zanimivosti, ki jih pripravljamo za vas, a naj za zdaj ostanejo še skrivnost, smo k sodelovanju povabili priznano prehransko coachinjo mag. Nadižo Pleško, ki bo za vas tedensko pripravljala članke na temo uravnotežene prehrane. NAGRADNA IGRA: Prijave na Sparovo plesno tekmovanje S PLESOM DO ZVEZD so zaključene! Izmed vseh, ki se bodo uvrstili v finale tekmovanja, bo na koncu strokovna komisija pod vodstvom Katarine Venturini izbrala zmagovalca, zmagovalni par ali skupino, ki prejme glavno nagrado - plesno delavnico v Londonu, in sicer v Pineapple Dance Studios. Glasujte TUKAJ in pomagajte svojim favoritom do finala! |
Piše: mag. Nadiža Pleško, prehranska coachinja:
Tudi sama sem odrasla s tem prepričanjem in v času profesionalne športne kariere gledala na živila in izdelke s temi očmi. Glavni kriterij za nakup nekega živila ali izdelka mi je predstavljal njegovo kalorično vrednost in nič kaj drugega mi ni bilo pomembno. In kako narobe.
Vam takoj povem, zakaj.
Razlog je v tem, da nam sama kalorična vrednost živila ali izdelka ne pomeni še nič o njegovi kakovosti in hranilni vrednosti. S tem ne želim reči, da naše telo ne potrebuje kalorij. Te so tako nujne kot bencin za naš avtomobil, saj predstavljajo energijo za naše telo in vsakdanja opravila. Želim pa reči, da je še bolj pomembno, kakšne so te kalorije oziroma kakšen 'bencin' nalivamo v naš avtomobil. Vemo, da dizelski motor ne bo deloval, če bomo vanj natočili oktanski bencin, kajne?!
Ker mi nismo avtomobili (čeprav – žal – včasih lepše skrbimo zanje kot za sebe), podam še en primer z vidika prehrane, da vam bo lažje razumeti, kaj želim sporočiti.
Primer: 1 g transmaščobnih kislin (transmaščobe) ima enako kalorično vrednost kot 1 g omega 3 maščobnih kislin. In medtem ko transmaščobe dokazano škodijo našemu zdravju, so omega 3 maščobne kisline za naše telo esencialne, torej nujno potrebne in telesu koristijo. Pa imajo enako kalorično vrednost.
Hranilna vrednost živila oziroma izdelka, njegov izvor, način pridelave in morebitne predelave, morebitna hramba in skladiščenje pomembno vplivajo na končno kakovost živila ter s tem naše počutje in vitalno telo. To so tisti dejavniki, ki naj bi jih upoštevali kot glavne kriterije, ko se odločimo za določen izdelek ali živilo.
P. S.: Več o maščobah in na kaj naj bomo pozorni, da bodo delovale v naše dobro, pa že v prihodnjem članku. Tokrat vam v branje ponudim le še moj pogled glede oreščkov. Oreščki so predstavniki tako imenovanih 'dobrih maščob'. Je pa pomembno, kakšni so in da z njimi, kot tudi z vsemi ostalimi živili, ne pretiravamo.
OREŠČKI: 'Manjša pest na dan odžene napade po sladkem, mastnem in slanem stran'
Oreščki predstavljajo enostavno, naravno, okusno in še hranil polno malico.
Odlični za kadar se nam 'nekaj gricka'. Vsepovsod jih lahko vzamemo s seboj. Tudi če imamo stisko s časom, so lahko vedno pri roki.
Zaradi visokega deleža maščob in vsebnosti prehranskih vlaknin nas nasitijo za dalj časa. Lahko se uporabijo tudi pri peki, izdelavi slanih ali sladkih namazov, presnih sladic ali kakšnih drugih dobrot, a največkrat jih zaužijmo kar take, kot so. Dodamo jih lahko tudi k solati ali v krožnik zelenjavne juhe (namesto kroglic). S tem poskrbimo, da nas bo juha nasitila za dlje časa. Pomembno je, da jih res dobro zgrizemo. S tem postanejo lažje prebavljivi in poveča se odstotek hranil, ki se vsrka v naše telo.
Če se le da izbirajte surove, ekološko pridelane oreščke. Izogibajte pa se praženim, pasteriziranim ali še kako drugače obdelanim oreščkom. Idealno bi bilo, da bi oreščke pred užitjem vsaj 8–12 ur namakali. Tako se znebimo fitinske kisline in encimskih inhibitorjev, ki so v oreščkih. Seveda lahko pojemo tudi nenamočene, vendar se bomo prikrajšali za številne hranilne snovi, ki jih oreščki vsebujejo.
In še to, če jih boste zaužili pred treningom, jih dobro zgrizite in nikar preveč. Do ene pesti. Da ne bodo obležali v želodcu. Raje dodajte še kakšno banano. To bo pravšnja kombinacija energije, beljakovin, maščob in preostalih hranil, ki jih vaše telo potrebuje med napornim treningom.
RECEPT: Slasten čoko-lešnik namaz
To je moj TOP namaz za palačinke. Uporabim pa ga tudi pri pripravi presne torte. Le razmerja sestavin malo spremenim in lešnikov nič ne pražim.
Priprava je tako enostavna, da si res želim, da ga čim prej naredite sami in mi podate svoje mnenje. Držim pesti, da boste navdušeni vsaj pol toliko kot jaz in bo ta namaz postal tudi vaš favorit, ko se bodo pri vas pekle palačinke.
Za namaz potrebujete zgolj tri osnovne sestavine. Te so mleti in čisto rahlo popraženi lešniki, datlji brez dodanega sladkorja, in presni kakav. Po želji pa ta osnovni recept lahko nadgradite še s ščepom prave, burbonske vanilje in malo žličko vam ljubega ruma (če ga boste jedli le odrasli, seveda).
Potrebovali boste:
- lešnike – približno 100 g
- suhe datlje (brez konzervansov in dodanega sladkorja) – približno 80 g
- zvrhano čajno žlico ali dve presnega kakava (odvisno kakšni čokoholiki ste)
Priprava:
Lešnike na hitro in na čim nižji temperaturi popražite, da bodo pridobili aromo, hkrati pa zadržali pomembne hranljive snovi. Nato jih zmeljite čim bolj nadrobno. Bolj ko bodo drobni, bolj mazljiv namaz boste dobili. Suhe datlje prelijte s vročo vodo in počakajte 10 minut, da se malo zmehčajo. Odlijte, a shranite vodo in jo po potrebi dolijete k namazu, če bo ta pregost. Tudi datlje zmeljite tako, da boste dobili gosto pasto. Dodajte lešnike, presni kakav in po želji še ščep prave burbonske vanilje in malo žličko ruma. Kot že zapisano zgoraj, če delate namaz za otroke, rum seveda izpustite. Vse znova dobro premiksajte.
Namaz shranite v hladilniku in steklenem kozarčku. Verjamem, da ta ne bo ostal dolgo na hladnem.
Se beremo, že komaj čakam.
Vaša Nadiža