Eden izmed najbolj vročih trendov letošnjega leta je zagotovo kuhanje – da, prav ste slišali! Vsak si želi postati kuharski chef ali vsaj boljši kuhar. Zanimanje za kuhanje se je v zadnjih letih povečalo tudi zaradi različnih kuharskih šovov in slavnih chefov, kot je Bine Volčič. Družbena omrežja, kot je Facebook, dnevno preplavljajo fotografije okusnih jedi, s katerimi radi delamo skomine prijateljem in se pohvalimo s tem, kako spretni smo s kuhalnico v roki. Kuhanje pa že nekaj časa ni več le domena ženskega spola, ampak za kuhalnico vedno raje primejo tudi moški.
Zato smo za vse kuharske ljubitelje sestavili seznam najbolj pogostih napak v kuhinji.
Premalo vroča ponev
Če pečete ali pražite, vedno pazite, da bo ponev, v kateri boste pripravljali jed, dovolj vroča. Če kuhate v voku, ga pred uporabo segrevajte pet do sedem minut na maksimalni moči. Šele takrat naj bi bil pravilno ogret.
Ko pražite, ne mešajte!
Večina ljudi praženje doživlja kot enostavno kuhanje nečesa na visoki temperaturi. A Law pravi, da ni tako. "Če želite hrano popražiti in ne popariti, je ne mešajte s kuhalnico, temveč jo pustite, da se prepraži in jo šele nato obrnite," pravi Jonathan Law, lastnik sečuanske restavracije.
Uporabljate termometer?
Vsi amaterski kuharji kuhajo po občutku. "To počnejo v glavnem vsi. In ko me nato sprašujejo, zakaj jed ni bila takšna, kot bi morala biti, jih običajno vprašam, če so uporabili termometer," pravi in dodaja: "V 99 odstotkih primerov pravijo, da ga niso uporabili."
Uporabljate preveč škroba
Uporaba škroba za zgoščevanje omak je povsem nepotrebna, kajti obstaja obilo drugih načinov, kako to storiti. Law meni, da je glavni vzrok za prekomerno rabo škroba nestrpnost: "Za zgoščevanje omake potrebujete največ dve do tri žlice škroba na skodelico tekočine, to pa le, če tekočina ne vsebuje beljakovin. Škrob potrebuje čas, da začne delovati, če ga boste dodali preveč, bo omaka postala grudičasta in neokusna." Namesto s škrobom pa lahko omako zgostite tudi s krompirjem, čebulo ...
Preveč začimb
Prekomerna raba začimb naj bi bila osnovna napaka amaterskih kuharjev in Law pravi, da je tudi sam nekoč to počel. "Ko sem dobil svoj prvi komplet začimb, sem v vse jedi dodal vsaj deset začimb," pravi in dodaja, da je šele kasneje ugotovil, da so dobra tehnika kuhanja in sestavine veliko pomembnejši elementi pri ustvarjanju okusa jedi kot dodajanje začimb. "Dober obrok naj sestavljajo največ trije ali štirje različni osnovni okusi, skupaj z nekaj aromami."
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV