Jabolka so verjetno najbolj priljubljeno sadje, ki ga uživajo ljudje po vsem svetu. Poleg prehrane se jabolka uporabljajo za izdelavo kisa in jabolčnika, o katerem si lahko več preberete TUKAJ!
Jabolčni kis je priljubljena vrsta kisa, ki se pridobiva s fermentacijo jabolčnega soka. Postopek izdelave jabolčnega kisa se začne s stiskanjem svežih jabolk, pri čemer se izloči njihov sok. Nato se ta jabolčni sok fermentira s pomočjo bakterij in kvasovk, kar vodi do pretvorbe sladkorjev v ocetno kislino. Ta proces fermentacije lahko traja nekaj tednov ali celo mesecev, odvisno od želenega okusa in moči kisa.
Jabolčni kis je za zdravljenje bolezni začel uporabljati že Hipokrat, tako imenovani 'oče medicine'. Jabolčni kis se uporablja tudi v prehrani, na primer za začinjanje solate ali kot naravni konzervans, dodamo pa ga lahko tudi pecivu.
Poleg tega je zelo uporaben v gospodinjstvu kot naravno čistilo in odstranjevalec madežev. Uporabljamo ga lahko tudi za nego kože in las, saj je bogat z vitamini C, B in A ter minerali, kot so magnezij, fosfor in beta-karoten.
Koliko kisa bi morali popiti na dan?
Priporočena dnevna količina je ena čajna žlička, glede na to, da ima kis precej intenziven okus, ki nekaterim ni všeč, pa ga lahko zmešate z vodo. Okus lahko izboljšate tudi na drugačne načine, v nadaljevanju lahko najdete celo recept za limonado z jabolčnim kisom, ki vam bo pomagala prikriti njegov intenzivni okus.
Limonada z jabolčnim kisomSestavine: 1 liter vode 8 žlic jabolčnega kisa 1 žlica javorjevega sirupa Pest sesekljanega ingverja
Postopek
Zmešajte vse sestavine. Limonado pustite 1 uro v hladilniku in jo nato precedite. Postrezite z rezino limone.
Kaj se zgodi, če spijemo žličko kisa vsak dan?
Prebavne težave
Jabolčni kis spodbuja prebavo, in če imate občutljiv želodec, lahko vašo težavo reši že žlica kisa na dan. Ocetna kislina spodbuja nastajanje sline, želodčne kisline in tudi prebavnih sokov – natančneje prebavnih encimov tripsina in lipaze. Prebava bo tako učinkovitejša, težave z zgago, zaprtjem in napenjanjem pa se bodo zmanjšale.
Nestabilna raven sladkorja v krvi
Če uživate hrano, bogato z ogljikovimi hidrati, in imate povišan ali nestabilen krvni sladkor, je dobro, da uživate jabolčni kis. Kis, zaužit v kombinaciji z ogljikovimi hidrati, bo namreč povečal občutljivost na inzulin. Z drugimi besedami to pomeni, da bo inzulin deloval intenzivneje, celice pa bodo lahko porabile več sladkorja in ogljikovih hidratov. Posledično se boste počutili manj utrujeni in imeli boste več energije.
Pogosti prehladi in viroze
Poleg omenjenih vitaminov in mineralov kis vsebuje tudi železo, kalij, bakrov silicij in pektin. Zato je ta kisla tekočina popoln 'spodbujevalec' naše imunosti. Najbolje je, da zdravo prehrano kombinirate z uživanjem jabolčnega kisa – tako boste naredili največ za svoje zdravje.
Prekomerna teža
Jabolčni kis pomaga tudi pri hujšanju. To dokazuje raziskava, kjer so udeleženci, ki so čez dan uživali jabolčni kis, v povprečju zaužili 275 kalorij manj kot udeleženci iz testne skupine. Jabolčni kis namreč poveča naš občutek sitosti, zato bomo potrebovali manj hrane.
Bakterije in glive
Splošno znano je, da jabolčni kis deluje protiglivično in protibakterijsko. Ta kis vsebuje polifenole, ki naj bi vezali proste radikale in delovali protivnetno. Jabolčni kis se že od nekdaj uporablja tudi za razkuževanje ran in kože.
Zadovoljna fit
Vir: zena.net.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV