Martin Rojnik je slovenski kmetovalec, ki je že v mladih letih prevzel družinsko kmetijo, ki mu služi kot "laboratorij za razvoj izdelkov blagovne znamke Grashka in poligon za učenje novodobnih načinov pridelovanja hrane." Že pred leti se je odločil za prehod na rastlinsko prehranjevanje:
"Letos bo deset let. S polnovredno rastlinsko prehrano naredim največ zase in za stanje narave. Naši ekosistemi in živalske vrste sedaj potrebujejo dolgo obdobje regeneracije, zaradi našega uničljivega delovanja. Razmislimo za trenutek, 92,2 milijarde vzrejnih živali pokoljemo vsako leto zavoljo naše zahodnjaške diete, ki sloni na subvencioniranih živalskih beljakovinah. Se vam ne zdi, da z našo kulturo nekaj ni v redu?"
Martin si namreč zavzeto prizadeva, da bi med ljudi širil zavest o odgovorni prehranski kulturi, tudi sam pa verjame v odgovoren prehranski sistem, ki ga je sam opisal: "Sistem, ki na prvem mestu ščiti zdravje ljudi, naravnih ekosistemov in vseh živih bitij. Poslanstvo ljudi ne more biti v uničevanju tistega okolja, ki nas hrani in vzdržuje življenje na planetu. Brez spoštovanja do gozdov, živali, rek, travnikov, soljudi, vsega živega, tudi preživetja ni za nas na tem planetu."
Predvsem v zadnjem desetletju je ogromno časa namenil raziskovanju, preverjanju obstoječih in ustvarjanju novih veganskih izdelkov. Pri tem je ugotovil, da danes "hrano pripravljajo kemiki, kuharji ne kuhajo več". Sami so razvijali inovativne pristope pri pripravi hrane in uporabljali starodavne tehnike, kot je fermenitranje, uporaba micelijev iz gob ...
Tako je v sodelovanju s podjetjem Grashka Slovenec ustvaril izdelek Chiko, unikaten izdelek iz ekološke fermentirane čičerike v obliki bloka, ki ne predstavlja le prihodnosti novega načina prehranjevanja, ampak odpira nove trge za kakovostne in polnovredne izdelke. Tega v sklopu oddaje Štartaj, Slovenija: na podeželju lahko dobite tudi na vseh Intersparovih policah širom Slovenije, izbirate pa lahko med tremi različnimi okusi: klasik, dimljena paprika ter rožmarin in poper.
Zanj je hrana vir energije in zdravja, je užitek in okus. Do hrane in prehranjevanje ima holistični pristop in poudarja vpliv prehranjevanja na delovanje človeškega organizma. Ogromno časa in pozornosti nameni razvijanju različnih veganskih receptov, ki temeljijo na bazi regionalnih sezonskih sestavin in ne vsebujejo nobenih visokoprocesiranih sestavin ter umetnih aditivov.
"Veliko idej se črpa iz otroštva, prav tako iz restavracij, v katerih sem nabiral izkušnje in so bile bazirane na mesnih in ribjih jedeh. Ko enkrat spoznaš igro okusov in senzacij, lahko podobne občutke ustvariš samo z rastlinskimi sestavinami. Veliko inspiracije prihaja tudi iz Azije, ki so ta tip kulinarike razvijali tisočletja," še dodaja.
Ob vseh poslovnih izzivih, s katerimi se sooča tako pri ustvarjanju izdelkov kot pri vodenju družinske kmetije, mu je v v največjo pomoč njegova partnerica, s katero tudi na poslovnem področju že zelo dolgo sodelujeta. O tem je razkril: "To je seveda pot, na kateri se učiš sodelovati in lahko rečem, da sva vse boljša v tem. Z mamo imava velikokrat podoben pogled, ker je v pokoju pomaga na ogromna nivojih, kjer osebno enostavno ne zmorem časovno, niti fizično. Lahko rečem, da trenutno brez njene pomoči ne bi zmogel."
Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 lahko ogledate njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.
Poišči izdelke v vseh trgovinah Interspar in z nakupom podpri slovensko podeželje. Glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV