Ste vedele, da lahko s pomočjo začimb, ki se že skrivajo v vaši domači shrambi, tudi letos pripravite nepozabno velikonočno pojedino? Cimet, pehtran, burbonska vanilija, janež, črni poper in groba morska sol, mešanica zelišč, kari in dimljena paprika ... To je le nekaj tistih začimb, brez katerih si ne predstavljamo priprave naših najljubših jedi tudi za veliko noč. So tista pika na i, zaradi katere so tudi še tako preproste jedi, kot so nadevana trdo kuhana jajca ali jajčni namaz, prava eksplozija okusov, ki zadovoljijo še tako zahtevne brbončice. In ker je trenutno zelo pomembno, da smo doma in da so odhodi v trgovino čim redkejši in le v primerih, ko potrebujemo osnovne in najnujnejše stvari, so začimbe tista sestavina, ki bo rešila letošnje velikonočne praznike.
Jajčka s tremi nadevi
Polnjena jajca s kremo iz avokada bodo zagotovo uspešnica letošnje velikonočne pojedine. In kar je najboljše, za pripravo so zelo enostavna in ne zahtevajo nobenih posebnih sestavin.
Sestavine za 4 porcije
- 12 jajc,
- 300 g kisle smetane z vsaj 40% maščobe (Crème fraîche),
- 2 avokada,
- 1 limono,
- 1 vrečko Kotányi mešanice Paradižnik s česnom in zelišči,
- 10 g Gorčice z okusom estragona,
- oljčno olje,
- Kotányi začimbna mešanica Curry,
Priprava:
1. Jajca trdo skuhajte, jih olupite ter razpolovite.
2. Za avokadov nadev prepolovite avokada, izdolbite meso ter ga fino pretlačite, začinite ga z soljo in poprom ter kančkom limoninega soka. Dobro premešajte.
3. Za zeliščni nadev zmešajte vrečko mešanice Paradižnik s česnom in zelišči in 150 g kisle smetane ter dodajteo ščepec popra.
4. Za gorčično karijev nadev zmešajte 150 g kislme smetane z gorčico ½ žličke začimbne mešanice Curry in žličko oljčnega olja.
5. Iz jajc odstranite rumenjak ter jih napolnite z nadevi. Lahko si pomagate z vrečko za dekoriranje.
Velikonočne bombetke
Slastne bombetke z vanilijo Kotányi so ena tistih prazničnih dobrot, ki bi jih z veseljem pripravljali vse leto. Poleg tega, da je njihova priprava zelo hitra in enostavna, so kruhki narejeni iz puhastega testa in imajo prekrasno aromo po zaslugi dveh priljubljenih začimb – vanilije in janeža.
Sestavine za 4 porcije
- 125 ml belega vina,
- 500 g moke,
- 125 ml mleka,
- 75 g masla,
- 75 g sladkorja,
- ½ kocke kvasa,
- 2 rumenjaka,
- 5 g Kotányi celega janeža,
- ½ stroka Kotányi bourbonske vanilje,
- 1 jajce,
- 2 žlici mleka.
Priprava:
1. V možnarju zdrobite janež ter ga zmešajte z belim vinom. Čez noč pustite v zaprtem kozarcu, vendar ne v hladilniku, nato odcedite.
2. Zmešajte moko in sol ter segrejte mleko do mlačnega. V manjši posodi zdrobite kvas in primešajte žlico sladkorja, 2 žlici mlačnega mleka in 2 žlici moke, da dobite gosto maso za testo. Potresite z moko in pokrijte s plastično folijo. Počakajte, da testo narase.
3. Stopite maslo v preostalem mleku in primešajte sladkor in sredico vaniljevega stroka.
4. Masi za testo dodajo mleko s stopljenim maslom ter janež in ga pregnetite do gladkega. Testo spet potresite z moko in ga pustite eno uro stati v posodi pokriti z plastično folijo.
5. Stepite jajce skupaj z mlekom.
6. Testo razdelite na približno 100 g porcije in jih oblikujte v kroglice. Položite jih na dva pladnja obložena s papirjem za peko, ki ga premažite z stepenim jajcem. Pustite stati 30 minut.
7. S škarjami naredite tri globje reze v kroglice in jih pecite 15-20 minut v konvekcijski pečici na 175 stopinjah.
Jajčni namaz z dimljeno papriko
Namaz lahko pripravite tudi po praznikih, ko ne boste vedele, kako porabiti preostala trdo kuhana jajca.
Sestavine za 4 porcije
- 5 trdo kuhanih jajc,
- 50 g masla,
- 250 g skute,
- 2 žlici kisle smetane,
- 1 žlica gorčice,
- svež drobnjak,
- nekaj limoninega soka,
- 1 žlička Kotányi dimljene paprike,
- Kotányi morska sola iz mlinčka,
Priprava:
1. Olupite jajca ter jih narežite na majhne koščke. Nasekljajte drobnjak ter ga dodajte jajcem.
2. Dodajte še ostale sestavine ter dobro premešajte.
Dober tek!
Sponzorirana vsebina