mletega

Pomaga preprečiti izpadanje las in izboljšati prebavo
Cimet je začimba, po kateri najbolj diši decembra, ko jo dodamo čajem, kuhanemu vinu in različnim prazničnim sladicam, toda obstajajo številni razlogi, zakaj bi morala biti ena najstarejših začimb na svetu del našega vsakdana tudi preostalih enajst mesecev v letu. Uporablja se namreč v številne namene, med drugim pa naj bi cimet pomagal tudi pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečevanju izpadanja las, imel pa naj bi prav tako ugoden vpliv na kožo.

Živila, ki jih morate jesti za zajtrk, če hujšate
Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač, svetuje pregovor. Zelo smiselno se ga je držati, kajti zajtrk je resnično najpomembnejši obrok dneva in ga nikakor ne bi smeli izpuščati. Četudi oz. predvsem, ko hujšate.

To so najbolj priljubljeni božični piškoti
Končno smo dočakali tisti čarobni čas v letu, ki prinaša obilo veselja, ljubezni, topline, igrivosti in druženj. Postavljanje smrečice in drugega prazničnega dekorja, nakupovanje daril v imenu dobrih mož, sprehod po okrašenih mestnih ulicah in srkanje omamno dišečega kuhanega vina je le peščica aktivnosti, ki nam bodo polepšale veseli december. Seveda pa ne smemo pozabiti niti na peko prazničnih dobrot, s katerimi bomo razvajali svoje domače in goste. Skoraj ga namreč ni gospodinjstva, kjer se ne bi v decembru vil vonj po omamno dišečih začimbah, s katerimi po navadi obogatimo okus raznoraznega drobnega peciva, potic, piškotov ali medenjakov. Če bi radi letos svoje najdražje presenetili z res odličnimi sladkimi dobrotami, vam v nadaljevanju ponujamo recept za čisto prave božične medenjake, ki se bodo kar topili v ustih.

3-dnevni jedilnik za naravni lifting obraza
Predstavljamo vam tridnevni program proti staranju, po katerem naj bi imele na obrazu manj gubic in linij, vaša koža bo imela zdrav lesk, izboljšalo pa naj bi se tudi vaše počutje. Gre za program pod katerega se je podpisal ameriški profesor medicine dr. Perricone, ki ga je predvsem zanimal vpliv zdrave prehrane na kožo.

Zato strokovnjakinja še posebej ženskam priporoča rastlinsko dieto
Tudi s skrbno načrtovano rastlinsko dieto lahko zadostimo potrebam po raznovrstni hrani, čeprav ne uživamo mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov ter jajc, pravi svetovalka na področju prehrane in gibanja Erika Zupančič. Naštela je rastlinske vire beljakovin in kalcija, navedla primer celodnevnega jedilnika za uravnoteženo rastlinsko prehrano in razkrila, katere dodatke vendarle priporoča in zakaj.

Kako brez odrekanja zaužiti manj maščob?
Če se želimo znebiti odvečnih maščob po telesu, jih moramo pojesti manj in za še boljši in hitrejši učinek obenem redno telovaditi. Kako lahko enostavno in z ne preveč odrekanja zaužijemo manj maščob, razkriva svetovalka na področju prehrane in gibanja Erika Zupančič.

S to jutranjo navado pospeši svoj metabolizem in izgorevanje kalorij
Jennifer Aniston je že pred časom ponosno zakorakala v šesto desetletje. Za mladosten videz in postavo skrbi z redno telovadbo in prehrano po pravilu 30 odstotkov beljakovin, 30 maščob in 40 odstotokov ogljikovih hidratov.

Top ideje za okusno jesensko kosilo
Hladnejši del leta ni čudovit le zaradi pestre palete jesenskih barv ter pravljične zimske idile, ampak tudi zaradi omamnega vonja po domačih dobrotah, ki nas okrepijo in prijetno pogrejejo. Še posebej v tem času namreč prijajo krepke juhe, enolončnice, golaži, paprikaši, okusne mesne dobrote ter jedi iz sezonske zelenjave, na primer buč in krompirja, s katerimi boste lahko razvajale svoje najbližje ali goste. Pripravite jih lahko po tradicionalnih receptih ali jim dodate osebno noto, pomembno je le, da kuhate z zvrhano mero ljubezni in pravo kombinacijo začimb.

5 načinov, kako hitro pozdraviti vneto grlo
Začela se je sezona prehladov, ko vsi mrzlično iščemo načine, kako bi čim hitreje okrevali ali preprečili prehlad. Kihanje, smrkanje, povišana temperatura in vneto grlo so najbolj pogosti simptomi, ki nas položijo v posteljo. K sreči obstaja kar nekaj načinov, s pomočjo katerih boste hitro in učinkoviti pozdravili vneto grlo.

3 top praznične sladice, ki jih lahko uživate brez slabe vesti
Pa smo le dočakali praznični čas, poln ljubezni, veselja in sladkih radosti v krogu najbližjih. Na praznično obloženih mizah seveda ne smejo manjkati sladke dobrote, a čeprav načeloma ni nič hudega, če se ob takšnih priložnostih pregrešimo, pa lahko tokrat za spremembo vaše goste presenetite z bolj zdravimi in lahkimi, a ravno tako božanskimi sladicami. V nadaljevanju vam ponujamo tri recepte, ki bodo zagotovo poželi le hvalospeve, pa ne le med prazniki, ampak ob kateri koli priložnosti.

Pozitivne lastnosti čokolade
Ste se danes že posladkale s čokolado? Ne? Bi se pa morale, saj ta rjava sladkarija oziroma sestavine, ki jih najdemo v kakavovih zrnih, blagodejno vplivajo tako na naše počutje, kot tudi na kožo, lase in obliko telesa. Ne verjamete? Čokolada je tista sladka razvada, ki jo obožujemo in sovražimo hkrati. Poleg tega, da je velikokrat kriva za kakšno maščobno oblogo in odvečen kilogram, je tudi neverjetno lepotilno sredstvo in pravi vrelec mladosti. Preberite si pet vzrokov, zakaj si lahko to sladko razvado občasno privoščite brez kančka slabe vesti.

Čudežna moč popra
Poper je več kot zgolj začimba, saj njegova uporaba sega daleč stran od kuhinjskega lonca. Črne kroglice, ki jih največkrat uporabljamo v mleti različici, nas bodo varovale pred virusi in bakterijami, prav tako bomo s poprom na naraven način oskrbeli svojo kožo. Vendar to še zdaleč ni vse. Poper bo v zmerni količini vplival tudi na boljše delovanje prebavil, pospešil krvni obtok, izboljšal imunski sistem in znižal povišano telesno temperaturo.

Do vitke linije s hamburgerjem
Zdrava prehrana, gibanje in ogromno tekočine. Se sliši znano? To je običajen recept za izgubo kilogramov s katerimi se ženske v povprečju borimo več kot polovico svojega življenja. Vendar včasih se je preprosto potrebno nekoliko pregrešiti in zadovoljiti svojo dušo, kot običajno pravimo tisti slastni porciji sladoleda, čokolade ali ocvrtega krompirčka. Tokrat vam ponujamo nekaj preprostih in okusnih receptov, ki bodo zadovoljili vaše brbončice in nahranili želodček z okusnimi in zdravimi sestavinami.

Kumarična solata z jogurtom
Očarljiva kombinacija mete, jogurta in kumare vas bo prijetno ohladila v vročih poletnih dneh. Postrežemo hladno.

Rižev puding
Okusno in enostavno pripravljen rižev puding, ki je kot sladica ali za zajtrk zelo priljubljen pri Špancih. Že sam vonj pričara Špancem objem doma in spomine na otroštvo.

Škampovi repki na buzaro
Znana dalmatinska specialiteta s škampi, ob kateri se priležeta kozarec dobrega vina in domači kruh.

Palačinke s špinačo
Palačinke z bogatim nadevom iz špinače, bučk, skute in z vonjem po timijanu.

Fusilli sedmih dišavnic
Mali svedrčki v paradižnikovi omaki z obilico zelišč, ki poskrbijo za fantastičen okus.

Lososov carpaccio
Sveže rezine lososa in okusna omaka iz zelišč predstavljajo odlično kombinacijo ter obljubljajo dober okus.

Pečena hobotnica
Pečena hobotnica je tradicionalna hrvaška jed, vendar je zelo popularna tudi v Sloveniji. Predvsem ob morju. Da pa ne boste samo zaradi hobotnice hodili na morje, si jo pripravite kar doma.

Papricirane piščančje perutničke
Ta teksaško-mehiška klasika je zasvojila Američane. Sladke in lepljive ali pekoče. Izberite si omako in potopite se v čare jedi z žara.

Puranja nabodala s cimetovo omako
Čarobna mešanica zelenjavno-sadnih okusov.

Jajčevci s kuskusovim nadevom
Lahka in zdrava jed, ki jo pripravimo brez večjih težav. Grižljaji, polni zdravja in dobrega okusa.

Medene banane v čolničku
Medene banane, postrežene v čolničku, bodo očarale še tako zahtevnega gosta.

Široki rezanci s kaviarjem
Kaviar je ena najbolj priljubljenih in najslajših jedi, ki prihajajo iz Rusije. Poleg tartufov, ostrig, gosje paštete in šampanjca spada med prehrano višjih slojev in je rezerviran za prav posebne užitke. Tokrat si ga privoščite v kombinaciji s testeninami in smetanovo omako.

Musaka
Musaka je sredozemska jed, originalno pripravljena iz rezin jajčevcev in mlete jagnetine. V tokratni različici jo pripravimo s krompirjem in mletim mesom. Sestavine so naložene v plasteh. Zadnja plast je sirova omaka, zapečena v pečici. Jed po tem receptu zadošča za od šest do osem oseb.

Baklava
Sladica iz listnatega testa z orehovim nadevom prihaja iz Turčije in bo navdušila vse tiste, ki radi preizkušajo kulinarične bisere drugih kultur.

Spomladanska enolončnica z zdrobovimi cmočki
Preprosta in hitro pripravljena enolončnica je primerna tudi za vegetarijance in za vse, ki radi jedo dobro, zdravo in manj kalorično hrano.

Rižota z lisičkami
Pri rižoti z lisičkami ne moremo zgrešiti – ko osvojimo osnovna pravila priprave rižot. In ko se naučimo pripravljati eno, bomo znali pripraviti (skoraj) vse.

Makov kolač s čokoladnim prelivom
Ko nam pade sladkor, ko imamo vsega čisto in zares zadosti, ni boljšega, kot poiskati miren kotiček in si privoščiti čokoladni makov kolač. Čokolada osreči, mak pa pravi, daj, pozabi ...