Zadovoljna.si
Cassoulet

Recepti

RECEPT: Cassoulet

LSŽ
05. 11. 2009 11.00
1

Privoščite si najbolj znano jed jugozahodne Francije.

Cassoulet
Cassoulet FOTO: iStockphoto

Za 8 oseb

700 g prekajenih svinjskih rebrc
2 kranjski klobasi
gosja ali račja mast (če jo imamo, sicer oljčno olje)
2 veliki čebuli, drobno nasekljani
2 stroka česna, drobno nasekljana
ščepec timijana
1 velik korenček, narezan na kolobarčke
1 x 800 g pločevinka odcejenega belega fižola
1 x 400 g pločevinka paradižnika
1 lovorov list
sol in sveže zmlet črn poper
150 g svežih drobtin

Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Rebrca narežemo na enakomerno velike kose, klobaso pa na kolobarje. V veliki litoželezni kozici, ki ji Francozi rečejo cocotte (ali v drugi težki kozici, najbolje bakreni), segrejemo mast ali olje, dodamo rebrca, jih nekaj minut na močnem ognju popekamo, nakar do-damo še rezine klobase. Vse skupaj kar naprej na živahnem ognju popekamo še kakih 10 minut, pri čemer stalno mešamo, dokler se meso lepo ne zapeče in dobi zdravo zlatorjavo barvo.

Dodamo drobno nasekljano čebulo in česen, malo popražimo, da se okusi prepojijo, nakar potresemo s timijanom. Pražimo še kako minutko in dodamo na kolobarčke narezan korenček. Vse skupaj pražimo še kake tri minutke, da dobimo krepko zmes, ki bo dala cassouletu značilni dimljeni okus.

Zdaj v lonec stresemo odcejeni fižol iz konzerve, narahlo pomešamo in noter zvrnemo še paradižnik iz pločevinke. Dodamo še lovorov list, pomešamo in zalijemo z vrelo vodo, ravno toliko, da pokrije oziroma za kak centimeter više od popražene zmesi. Zavremo in preverimo slanost. Prekajena rebrca so že itak slana, tako da po potrebi previdno dosolimo in krepko popopramo. Še enkrat dobro premešamo in pokrijemo z alufolijo, nato pa še s pokrovom, da bo dobro tesnilo.

Kozico damo v razgreto pečico in pečemo 2 do 3 ure, odvisno od moči pečice in količine tekočine. Vsake toliko preverimo, ali se vse lepo peče in dogaja, da se ne bi kaj zažgalo ali pa tekočina preveč izhlapela. V tem primeru dolijemo še malo vrele vode ali jušne osnove.

Ko je cassoulet lepo gostljat in je videti pečen, ga vzamemo iz pečice, odkrijemo in potresemo z debelo plastjo drobtin, ki smo jih prej v multipraktiku zmleli iz starega kruha.
Denemo pod žar nazaj v pečico in gratiniramo kakih 5 minut, odvisno od moči žara. Pozorno spremljamo dogajanje in pazimo, da se ne zažge. Ko je zlatorjavo zapečeno, je gotovo.
Postrežemo z dobrim mehkim belim kruhom in zeleno solato z gorčično polivko. Uspeh jesenske večerje je garantiran. Zraven pijemo krepko rdeče vino, lahko pa tudi kak dober cviček. Pa na zdravje!

Če bi radi tudi videli, kako se cassoulet pripravi, si poglejte tedensko oddajo Ljubezen skozi želodec, v kateri vam bosta Valentina Smej Novak in Luka Novak zaupala še kakšno kuharsko skrivnost.

Ekipi Zadovoljna.si in Ljubezen skozi želodec vam želimo dober tek!

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 646